Hillomunkit

Paistan joka vapuksi munkkeja, koska ne ovat niiiin hyviä. Kokeilen melkein joka vuosi myös hillomunkkeja, ja parin taikinaisen elämyksen jälkeen totean, että teen seuraavana vuonna vaan rinkilöitä. Tällä kertaa lopputulos oli kuulemma oikein hyvä, tosin luulen, että nämä mun makutuomarit tykkäävät myös taikinasta. Tein munkit jälleen suurin piirtein samalla ohjeella kuin ennenkin.



Hillomunkit

5 dl maitoa (tai simaa, kauramaitoa tai vettä, jos haluat maidottomia munkkeja)
50 g tuorehiivaa tai 2 ps kuivahiivaa
1 tl suolaa
1,5 dl sokeria
2 rkl jauhettua kardemummaa
1 kananmuna (voi hyvin jättää pois)150 g voita (tai maidotonta leivontamargariinia)
n. 13-14 dl vehnäjauhoja

Kypsentämiseen: ruokaöljyä

Täytteeksi sileää vadelma- tai omenahilloa
Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Jos käytät kuivahiivaa, saa neste olla lämpimämpää eli noin 42-asteista. Murenna tuorehiiva nesteeseen tai sekoita kuivahiiva jauhoihin. Lisää suola, sokeri ja kananmuna. Kananmuna ei ole välttämätön, mutta antaa hyvän rakenteen. Lisää vehnäjauhot. Alusta taikina pehmeäksi. Lisää lopuksi pehmeä rasva. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.

Pyörittele taikinasta pingispallon kokoisia pyörylöitä. Anna niiden kohota noin 20 minuuttia.Kuumenna öljy pienessä padassa. Kokeile rasvan kuumuutta palalla vaaleaa leipää tai paistamalla ensin yksi munkki. Öljy on riittävän kuumaa kun leipäpala alkaa heti ruskistua ja öljy kupliireilusti sen ympärillä. Sopivan lämpötilan (180 astetta) voi tarkistaa myös mittarilla.

Taputtele kohonnutta pullaa varovasti litteämmäksi ja nosta reikäkauhalla muutama pulla kerrallaan kypsymään ja käännä kerran kypsymisen aikana. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla talouspaperille, pursota niihin hilloa ja pyörittele sitten lautasella, jossa on sokeria tai kanelisokeria. Tarjoa munkit vastapaistettuina.

Munkit voi myös pakastaa. Pakastettavat munkit kannattaa sokeroida vasta sulattamisen jälkeen.

Kommentit

  1. Iloista ja herkullista vappua ystäväiseni! :-)

    Teen lähes samalla ohjeella (Pirkka - tosin vähemmän sokrua ja lähes puolet vähemmän jauhoja) reikämunkkeja. Taikina on nyt kohoamassa. Saas nähdä tuleeko niistä(kin) suussa sulavia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse tehdyt munkit ovat kyllä ihanaa herkkua! Herkullista vappua myös teille:o)

      Poista

Lähetä kommentti