Juhannuksen mansikkakakku

Vietimme juhannusaattoa iloisella seurueella auringosta, saunasta, järvestä ja erinomaisesta ruuasta nauttien. Ja mitä ne kylillä höpisivät kamalasta hyttyskesästä, hyttyset eivät osallistuneet meidän juhannusjuhliin. Missä lie olivat, mutta tuskin kuitenkaan paremmissa bileissä. Lämpimät kiitokset vielä kerran kaikille asiaan sekaantuneille.

Minä kannoin korteni kekoon tuomalla jälkkäriksi mansikkakakkua. Kokosin kakun purkkiin, jotta se mahtuisi kylmälaukkuun. Rantasaunallamme on hitusen rajallisesti tuota kylmäsäilytystilaa... Fresita toimi kylmäkallena ja kakku pysyi viitisen tuntia aivan kylmänä. Harrastin purkkikakkua enemmän joskus opiskeluaikoina: kakku mahtui kätevästi vaikka reppuun:o) Tein joskus kauan sitten tämmöiseen kakkuun tosi ihanan ja suklaisen pohjan, mutta se onneton ohje on kateissa. Luultavasti pohjassa oli oikeaa suklaata ja se oli enemmän brownie-tyyppinen. Nyt pohja on tehty Kinuskikissa ohjeella.

Pohja voi tietysti olla tavallinen sokerikakkupohja tai sen voi koota vaikka jostain muotokakusta ylijääneistä paloista (ne voi säilöä pakastimeen). Uuniton mökkeilijä käyttää murskattuja keksejä kakkupohjan tilalla. Leikkasin pohjan kolmeen osaan, mutta käytin kakkuun vain kaksi. Purkin rajat tulivat niin vauhdikkaasti vastaan. Kolmannen osan pakastin myöhempää käyttöä varten.

Täytteeksi voi piilottaa kaapin perälle unohtuneita säilykehedelmiä sekä hillojen ja soseiden loppuja. Minä täällä siivoilen pakastimen lisäksi kuiva-ainekaappeja...


Mansikka-hedelmäkakku

Taikina:
2 dl vehnäjauhoja
1,5 dl perunajauhoja
3 tl leivinjauhetta
3/4 tl suolaa
2 tl vaniljasokeria
1,5 dl kaakaojauhetta
150 g voita tai margariinia
3 munaa
3 dl kädenlämpöistä maitoa

Kostutus: 1-1,5 dl maitoa, mehua tai limsaa

Täyte:
4 dl kuohu- tai vispikermaa
2 prk Valio maustettu rahka Sitruuna
3 dl vaniljakastiketta
3 liivatetta
tilkka sitruunamehua
2 l mansikoita
(säilykehedelmiä, esim. persikoita ja päärynöitä)

Voitele ja jauhota vuoka (n. 24 cm). Sekoita kuivat aineet keskenään. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen. Sekoita joukkoon noin puolet jauhoista. Lisää sen jälkeen maitoa ja loput jauhoista vähitellen vuoron perään. Sekoita tasaiseksi ja kaada vuokaan. Paista 175 asteessa n. 50 minuuttia. Kakku saa jäädä keskeltä aavistuksen kosteaksi.

Valmista täyte. Pane liivatteet likoamaan runsaaseen määrään kylmää vettä. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon rahka ja vaniljakastike. Lisää halutessasi vähän sokeria ja vaniljasokeria. Kuumenna kuivaksi puristettuja liivatteita tilkassa sitruunamehua. Sekoita täytteen joukkoon.

Kokoa kakku ruukkuun, purkkiin tai maljaan. Aseta pohjaviipale alimmaksi. Kostuta. Lisää kerros kermatäytettä. Lisää reilusti mansikoita ja hedelmiä. Tee toinen ja tarvittaessa kolmaskin kerros samalla tavalla. Koristele. Anna kakun tekeytyä kylmässä joitakin tunteja. 




Kommentit

  1. Miten mä en muista tällaista purkkikakkua..? Muistan kyllä repussa kuljetettuja leipätaikinoita yms., mutta tämä on mennyt aivan ohi. Loistava idea ja hyvän kuuloinen ohje! Ja teidän juhannuskin kuulostaa varsin mukavalta! Ja ne hyttyset oli kai eksyneet meidän mökille, tais olla pulleammat syötit meillä;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistelen, että keksin koko kakun vasta Jyväskylässä. Siellä tuli kuljeskeltua enemmän fillarin kanssa. Toimii kyllä hyvin myös mökkiolosuhteissa. Kiva, että oli hyttysillä hyvät kemut ja hyvät eväät:o)

      Poista

Lähetä kommentti