Luukku 12 - Pihlajanmarja-omenamarmeladit

Tässä tulee nyt se ohje vähemmän helppoihin joulumakeisiin. En ole varma, voiko tätä edes ohjeeksi kutsua, koska marmeladipuuhissani on edelleen melkoisesti sattumanvaraisuutta. Marmeladiohjeita on netissä useita, mutta mielestäni lopputulos riippuu mm. kattilan koosta ja varmaan myös tähtien (ja tsadin ratikoiden) asennosta. Täällä on yksi luotettavan oloinen ohje, tosin toisella kotimaisella.

Kokeilemalla oppii hyvän näppituntuman ja onneksi sekä liian kovan että liian pehmeän keitoksen voi pelastaa. Onnistunut lopputulos on lopulta enemmän kuin palkitseva, ihana lahjaidea nämäkin.



Pihlajanmarja-omenamarmeladit

2 dl pihlajanmarjamehua (tai jotain muuta hapanta mehua)
0,5 dl omenasosetta
2 dl sokeria
4 rkl agar agar -hiutaleita (luontaistuotekaupoista tai hyvin varustelluista ruokakaupoista) tai 2 rkl agar agar -jauhetta (apteekista)

Sekoita mehu, sokeri ja omenasose kattilassa. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa sokeria. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää agar agar -hiutaleet koko ajan sekoittaen. Anna kiehua muutama minuutti. Siirrä keitos sivuun liedeltä ja testaa jähmettymistä: ota pikkuisen seosta teelusikkaan ja laita se hetkeksi jääkaappiin. Jos seos ei jähmety kunnolla, jatka keittämistä ja toista koe kunnes seos jähmettyy.

Vuoraa pikkuinen (10x15 cm) vuoka leivinpaperilla. Kaada seos vuokaan ja anna jähmettyä kylmässä. Leikkaa paloiksi. Anna palojen "kuivahtaa" muutama tunti huoneenlämmössä. Kierittele marmeladit hienokiteisessä sokerissa ennen tarjoilua.

Jos marmeladista tulee liian kovaa, paloittele se ja sulata uudestaan. Lisää hieman nestettä, sekoita tasaiseksi, kiehauta ja kaada uudelleen hyytymään.

Jos marmeladista tulee liian pehmeää, sulata se ja keitä muutama minuutti lisää. Kokeile jähmettymistä ja keitä tarvittaessa lisää. Voit tietysti kokeilla myös agar agarin lisäämistä.

Ps. Onnea matkaan!

Kommentit

  1. Vanha postaus mut ookko testannu kauaks säilyy? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No meillä ei säilynyt kauan:D koska joku syö tämmöiset herkut aina muutamassa päivässä. Parisen viikkoa pitäisi säilyä, jos ovat kuivassa.

      Poista
  2. Mulla ei eka erä onnistunu sitte niin millään eikä siitä ikinä tullu tarpeeks "kovaa" jäähtyessään. Luovutn sen kohdalla jo, mut toinen satsi (jota tein siinö samaan aikaan) onnistu täydellisesti. En tiedä mistä sitten johtu. :D

    VastaaPoista

Lähetä kommentti