Luukku 16 - Paahtokiisseli

Joulunodotukseeni on muutamia vuosia kuulunut paahtokiisseli, ikivanha suomalainen klassikko. Se taitaakin olla meikäläinen vastinen crema catalanalle ja crème brûléelle. Muistelin sitä kerran kun piparitalon liimaamisen jälkeen keittelin sokeria irti paistinpannusta. Päätin silloin, että seuraavan kerran kokeilen paahtokiisselin tekemistä jämäsokerista. Ja sepä onnistuikin hienosti.

Paahtokiisseli sopii hyvin vaikka jonkun joulupyhän jälkkäriksi, sokeria voi sulattaa ihan varta vasten kiisseliä varten. Ei ole mutkikas temppu. Ellei sitten nuo piparkakkutalon liimaustouhut satu olemaan ajankohtaisia. Paahtokiisselin kanssa suosittelen vadelmahilloa, koristeeksi vielä muutama kokonainen vadelma. Metsävadelmista itse keitetty hillo olisi optimaalista. Minä koristelin kiisselit karpaloilla, en löytänyt pakastimesta yhtään vadelmaa eikä missään lojunut kunnollista vadelmahilloa. Hyvältä tämä setti maistui näinkin ja oli tietysti aika jouluista.



Paahtokiisseli

Noin 1 dl hienoa sokeria
0,5 dl vettä
4 dl maitoa
1 dl kermaa
3 rkl maissitärkkelystä
1 tl vaniljasokeria

Mittaa sokeri paksupohjaiseen kuivaan kattilaan ja nosta kattila liedelle. Anna sokerin sulaa ja ruskistua hieman. Siirrä kattila syrjään ja kuumenna toisessa kattilassa maito. Lisää kuuma maito ja vaniljasokeri paahtuneen sokerin joukkoon. Kuumenna seosta ja hämmennä, kunnes sokeri on kokonaan liuennut maitoon. Sekoita maissitärkkelys kylmään kermaan ja kaada kermaseos ohuena nauhana kuuman maitoseoksen joukkoon. Sekoita koko ajan. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua muutaman minutin ajan koko ajan sekoittaen. Jäähdytä.

Kuvan kiisseli on ehkä aavistuksen tavallista tummempaa, koska sokeri ottaa väriä todella helposti. Paahdetun sokerin maku tulee kuitenkin hyvin esille vähän vähemmälläkin kärventämisellä.

Kommentit

  1. Tätä täytyy kokeilla laktoosittomana versiona. Mieleeni tuli ruokokidesokeri, millaistahan siitä tulisi. Se on valmiiksi jo ruskeaa.
    Kiitos ohjeesta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kyllä tosi hyvää ja helppoa, kannattaa kokeilla. En ole kokeillut ruokokidesokerilla, voisi olla hyvää sekin. Epäilen kyllä, että tuota paahteista makua ei siitä yhtä paljoa tule.

      Poista

Lähetä kommentti