Torta della Nonna

Sitruuna on yksi ehdottomista suosikkimausteistani ja sitruuna-marenkipiiras on luultavasti parasta mitä tiedän. Heti kun joulukuu muuttuu tammikuuksi, alan haaveilla noilla pienillä auringoilla maustetuista herkuista.

Törmäsin sattumalta isoäidin kakkuun eli torta della nonnaan, joka on italialainen klassikko. Multa on mennyt tämä(kin) klassikko melkeinpä kokonaan ohi. Tosin jos oikein pinnistän, niin muistelen joskus jossain hikisessä neukkarissa syöneeni jotain aavistuksen sitruunaista kakkua, jossa oli pinjansiemeniä päällä. Olen ehkä siis ainakin kerran elämässä keskittynyt enemmän töihini kuin eväisiin.

Pahaa-aavistamattomat naapurit joutuivat koekaniineiksi, mutta he tyytyivät kiltisti kohtaloonsa ja ottivat kohteliaasti lisääkin. Kakku oli hyvää, mutta se ei vedä vertoja sitruuna-marenkipiiraalle. Tulen kuitenkin ehdottomasti tekemään tätä toistekin: torta della nonnan voi pakata mukaan vaikka picnic-koriin. Ohje on Sikke Sumarin, lunttasin sitä täältä.

Kakku kannattaa ehdottomasti tarjoilla hieman lämpöisenä, kylmänä se ei maistu oikein millekään.
t. "kävinvähänjääkaapillanärppimässä"



Torta della Nonna

Taikina
300 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
2 tl vaniljasokeria
120 g sokeria
150 g voita
2 kananmunan keltuaista
1 sitruunan kuori raastettuna
3 rkl kylmää vettä

Vaniljakiisseli
4 dl punaista maitoa
3 kananmunan keltuaista
2 dl sokeria
2 rkl vehnäjauhoja
puolikas sitruuna

Päälle pinjansiemeniä ja tomusokeria
Nypi kuivat aineet keskenään ja kaada joukkoon sekoitetut keltuaiset, sitruunan kuori ja kylmä vesi. Vaivaa taikinaksi ja kääri taikina muovikelmuun. Laita taikina lepäämään jääkaappiin siksi aikaa, kun valmistat vaniljakiisselin.

Lämmitä maito kiehumispisteeseen. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon jauhot. Kaada hiukan kuumaa maitoa muna-sokeri-jauhoseokseen ja vatkaa hetki, kunnes sokeri sulaa. Kaada seos sitten maidon sekaan kattilaan ja kuumenna pikkuhiljaa.

Kuumenna noin 15 minuuttia samalla hämmentäen pohjasta saakka puolikkaalla sitruunalla, johon on tökätty haarukka. Hämmennä niin kauan, että seos paksuuntuu.

Jaa taikina kahteen osaan, joista toinen isommaksi (pohjaa varten). Kaulitse sekä pohja että kansi pyöreän muotoisiksi vajaan 1/2 sentin paksuisiksi. Kumoa isompi taikinalevy voideltuun uunivuokaan niin, että reunat jäävät vuoan laitojen ulkopuolelle. Kaada täyte vuokaan ja peitä täyte pienemmällä taikinalevyllä. Taita reunasta jääneet taikinat kuoren päälle.

Ripottele päälle pinjansiemeniä ja paista uunissa 180 asteessa vajaa tunti. Ripottele päälle tomusokeria.

Kommentit

  1. Nam! Mä oon jo pitkään miettinyt ton piirakan väsäämistä mutten vielä ole saanut aikaiseksi. Hyvältä näyttää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuva on vähän suttuinen, eikä tää muutenkaan ollut mikään ilo silmälle. Hyvää kuitenkin muuten:o)

      Poista

Lähetä kommentti