Karitsaruukut

Pääsiäisenä syön lammasta ja jouluna possua. Jostain syystä pääsiäislampaani voi olla melkein missä muodossa tahansa, jouluna syön kinkkua. Ehkä pääsiäisen mielitekoihin vaikuttaa se, että välillä on melkein kesä, välillä taas täysi talvi. Niin kuin nyt. Tai ainakin melkein täysi talvi. Päädyin talvisen pääsiäisen ja voitaikinamieliteon kunniaksi kokeilemaan karitsaruukkuja. Joku tämmöinen ruukkutyyppinen ruoka on pyörinyt mielessäni jonkun aikaa jo muutenkin.

Ruukuista tuli aika kivoja, tosin voitaikinan taiteilu lämpöisten liharuukkujen (ruoka lämmitti astiat alle aikayksikön) oli hermostuttavaa. Onneksi uuni kaunisti ne epämääräiset taikinalätyt oikein pääsiäiskelpoisiksi. Ohje on Valiolta.


Karitsaruukut

500 g karitsan paahtopaistia
2 rkl voita
4 dl kuivaa valkoviiniä (käytin kyllä punaviiniä)
4 dl vettä
1 lihaliemikuutio
1 laakerinlehti
5 valkopippuria
5 maustepippuria
1 rkl timjamia
3-5 valkosipulin kynttä
1 sipuli
100 g lanttua
1 palsternakka
2 porkkanaa
1/2 tl suolaa
1 1/2 rkl vehnäjauhoja
1 prk/pkt fetaa

Voitaikinakansi
2 voitaikina levyä
munaa
(unikonsiemeniä)

Kuutioi liha ja ruskista voissa. Lisää viini ja vesi. Lisää liemikuutio ja mausteet. Anna kiehua n. 1/2 t, kunnes liha on hieman kypsynyt. Kuori ja suikaloi kasvikset. Lisää ne ja anna kiehua vielä 1/2 t. Suurusta pata vesitilkkaan sekoitetuilla vehnäjauhoilla. Tarkista maku.

Jaa pata neljään annoskeittoruukkuun. Valuta ja huuhtele juustokuutiot ja jaa ruukkuihin. Kauli voitaikinalevyt ohuemmiksi. Kiinnitä voitaikinapalat ruukkuihin kansiksi. Paista 225 asteessa n. 10 min. Keitä lisäkkeeksi riisiä. Tarjoa lammasruukut riisin, raikkaan salaatin ja tuoreen leivän kanssa. 

Kommentit

  1. Ihana ohje, täällä myös pääsiäisenä aina lammasta, nyt paistia ja sisäfilettä, jouluisin on ollut kinkkua, mutta alamme kallistua kalkkunan suuntaan, joten toistaiseksi kinussa tauko. Mukavaa pääsiäisen jatkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nää ruukut oli aika kivoja, sopii tietysti muuhunkin ajankohtaan kuin pääsiäiseen. En varmaan ikinä kyllästy joulukinkkuun, vaikka hyvin laitettu kalkkunakin on ihanaa.

      Poista

Lähetä kommentti