Crema Catalana

Olen aika laiska jälkiruokakokki: teen aina samaa tai olen kokonaan tekemättä. Tai tietysti toisinaan syntyy jotain pavlovan tyylisiä juttuja. Kokkailin muutamia päiviä sitten paellaa ja sen jälkkäriksi valmistin ihanan ihanat Crema Catalanat, jotka turhaan luokitellaan monessa paikassa haastavaksi valmistaa. Oikeasti tässä ei ole minusta kuin yksi hankala asia: sen pienen kaasupolttimen puuttuminen (ja aion korjata asian ihan tuota pikaa). No okei, homma saattaa kuulemma juoksettua, mutta ei ilmeisesti ihan kauhean helposti. Onnistun nimittäin juoksettamaan monenlaisia asioita, mutta just nämä ovat toistaiseksi pysyneet kasassa.

Ohjeita on monenlaisia: osassa keltuaisten ja kerman lisäksi käytetään jotain tärkkelystä: maissia tai vehnää. Muistelen joskus tehneeni version, jossa oli maissitärkkelystä ja se taisi kyllä olla oikein hyvää. Olisiko se peräti myös hyytynyt nopeammin? Tämä ohje on peräisin Pastanjauhajilta ja se on oikein hyvä ja täsmällinen. Paitsi että vanukkaani majailivat uunissa reilun kaksi tuntia tuon 30 minuutin sijaan. Ja lisäsin vähän mausteita.

No mikä sitten on Crème brûléen ja crema catalanan ero? Ei juuri mikään. Ensin mainitun kotimaa on Ranska ja se on vaikeampi kirjoittaa. Viimeksi mainitussa taitaa useammin olla mausteena appelsiinia ja kanelia. Vinkatkaa, jos teillä on parempaa tietoa.


Crema Catalana

4 dl kermaa (tai puolet kermaa, puolet maitoa)
vaniljatanko
tilkka appelsiinimehua (miel. tuoreesta appelsiinista puristettua)
reilu pätkä appelsiinin kuorta
ripaus kanelia
1 dl maitoa
4-5 kpl keltuaista
3 rkl sokeria

Pane uuni kuumenemaan 90 asteeseen. Halkaise vaniljatanko ja raaputa veitsellä siemenet kattilaan. Laita tanko siementen mukaan kattilaan. Pese appelsiini huolella ja kuori perunankuorimaveitsellä reilu pätkä kuorta. Laita kuori ja reilu loraus (2-3 rkl) appelsiinimehua myös kattilaan. Lisää kerma ja kuumenna kermaseosta kunnes se kiehahtaa. Siirrä se syrjään hellalta. Sekoita kulhossa keltuaiset, sokeri ja maito. Vatkaa niin, että keltuaiset rikkoutuvat kunnolla ja sokeri sulaa. Nappaa vaniljatanko ja appelsiinin kuori pois kermaseoksesta. Kaada kermaseos keltuaisseoksen joukkoon koko ajan sekoittaen. Kaavi huolella vaniljansiemenet mukaan ja sekoita vielä tasaiseksi. Kaada seos uuninkestäviin vuokiin, tästä tulee noin neljä annosta. Laita kulhot uuniin ja anna hyytyä. Voit välillä kokeilla hyytymistä naputtamalla vuoan kylkeä. Hyytymisen kesto riippuu ainakin vuokien muodosta ja syvyydestä. Anna vanukkaiden ensin jäähtyä huoneenlämmössä ja nosta ne kylmään (varsinkin jos vanukkaat päätyvät tarjolle vasta myöhemmin). 

Ripottele jäähtyneiden vanukkaiden päälle sokeria. Tasaisimman pinnan saat kääntelemällä vuokia varovasti. Paahda pinta kaasupolttimella tai uunissa grillivastusten alla. Uunin äärestä ei sitten kannata lähteä mihinkään: sokeri sulaa ja ottaa väriä muutamassa minuutissa. Heti sen jälkeen se palaa. Kuten kuvasta näkyy.

Crema catalanat on kätevä tehdä etukäteen, vaikka jo edellisenä päivänä. Sokerin paahtaminen kannattaa tosin jättää viime tippaan tai tarvittaessa senkin voi tehdä tuntia, paria ennen tarjoilua. Nämä voi tarjota vaikka jonkun sorbetin tai tuoreiden marjojen ja hedelmien kanssa. Tein kerran näitä marinoituja mansikoita kaveriksi, tosin pilkoin mansikat pienemmiksi vähän salsa-tyyppiseksi kastikkeeksi. Oli aika tosi hyvää.

Kommentit