Paahtopaisti ja Annan perunasalaatti

Tarjoan paahtopaistia ja perunasalaattia aina silloin kun en keksi tai ehdi mitään muuta, mutta haluan jotain herkullista ja kätevää. Joten hyvät ystävät, tätä settiä on luvassa vielä monta kertaa. Onneksi paistia voi varioida jonkun verran ja salaattia paljon. Ehdoton etu on se, että molemmat voi valmistella melkein valmiiksi jo päivää ennen. Lisäksi suht' pienellä vaivalla valmistuu evästä suht' isolle poppoolle. 

Anna Bergenström on ruotsalainen ruokatoimittaja, joka on koonnut suosikkiohjeitaan useiksi kirjoiksi. Jos Jamie alkaa kyllästyttää, kannattaa vilkaista Annan juttuja. Lainasin äidiltäni yhtä hänen kirjoistaan, koska uuteen keittiökirjahyllyyn piti saada täytettä. Miettiessäni synttäritarjoiluja nappasin kirjan pois hyllyä koristamasta ja selasin esille tämän perunasalaatin. Olen tehnyt sitä joskus kauan sitten, mutta muistelen sen saaneen paljon kiitosta. Ja niin kävi nytkin. Ohjeen lihaliemi ja erityisesti sen vahvuus saattaa kuulostaa oudolta, mutta nyt kannattaa siltä osin noudattaa ohjetta. Purjon kohdalla minä oikaisin, koska olin juuri sopivasti käyttänyt kaiken purjon johonkin aivan muuhun.




Paahtopaisti

paahto- tai sisäpaisti (nautaa tai vaikka hirveä)
suolaa ja mustapippuria


Ota liha hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Puoli tuntia ei minusta riitä mihinkään, tunti tai pari alkaa kuulostaa järkevältä. Paistin voi halutessaan ruskistaa kuumalla pannulla voin ja öljyn seoksessa, mutta se ei ole välttämätöntä. Hiero paistin pintaan suolaa ja pippuria. Nosta paisti uunivuokaan ja työnnä siihen lihalämpömittari. Kypsennä paistia 125 asteisessa uunissa kunnes sisälämpötila on 55 astetta (tuommoinen tasaisen vaaleanpunainen) tai 60 astetta, jos haluat kypsemmän lopputuloksen. Voit myös tässä vaiheessa hieroa paistin pintaan lisää mausteita, vaikka timjamia ja valkosipulia. Kääri paisti folioon ja anna vetäytyä vähintään 15 minuuttia. Tai vaikka seuraavaan päivään. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Tarjoa esim. aiolin kanssa.


Annan perunasalaatti 10-12 hengelle
Ohje: Annan keittokirja (Otava 1994)

3 kg perunoita
3 dl hienonnettua sipulia
2 purjoa hienoksi suikaloituna
2, 5 dl vahvaa lämmintä lihalientä (2,5 dl vettä ja kaksi kuutiota tai vastaava määrä fondia)

Kastike:
1 dl viinietikkaa
reilu 1 tl suolaa
1/2 tl mustaa pippuria myllystä
2 rkl makeaa sinappia
2 dl öljyä
2 punasipulia ohuina renkaina
noin 1 dl kaprista
noin 2 dl mustia oliiveja (no niin, nyt huomaan unohtaneeni nämä kaappiin, hyvä hyvä)
runsaasti ruohosipulia

Keitä perunat ja kuori ne haaleina. Viipaloi ne sentin paksuisiksi viipaleiksi tai reilun kokoisiksi kuutioiksi. Sekoita ne suuressa kulhossa sipulin ja purjon kanssa ja kaada pääle lämmin lihaliemi. Yhdistä kastikkeen ainekset (paitsi kapris, sipulirenkaat, oliivit ja ruohosipuli) ja kaada kastike vielä haaleille perunoille. Lisää kaprikset, sipulirenkaat ja oliivit salaatin päälle. Anna salaatin vetäytyä ainakin pari tuntia ja ripottele pinnalle ruohosipulia ennen tarjoilua. 

Kommentit

  1. Näitä voit tehdä ajoissa valmiiksi ohjeita ei ole koskaan liikaa, paahtopaisti on ihanaa, pitääkin taas tehdä ja salaatti nam.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sano muuta. Juhlien järkkääminen on sitä mukavampaa mitä enemmän voi tehdä hyvissä ajoin valmiiksi. Paahtopaistia pitäisi tehdä useammin, on niin helppoa ja hyvää.

      Poista

Lähetä kommentti