Possukastike

Nyt kun syksy on enemmän tai vähemmän täällä, alan palautella mieliin syksyisempiä ruokia. Ja arkiruokia. Pitkään haudutetut liharuuat eivät hitaudessaan ole kovin arkisia, mutta niitä syödään kyllä meillä arkenakin. Safkaa-kirjan tekijöiden possukastike on niin hyvää, että se menee hyvillä mielin  sekä sunnuntaina että sitä väistämättä seuraavana maanantaina. Sikäli kun soosia yhtään jää. 

Sinällään tässä herkussa ei ole mitään uposen uutta, mutta trendikkäässä kirjassa tämmöinen läskisoosin sianlihakastikkeen lähisukulainen houkuttaa toivottavasti uusia käyttäjiä. Koska tämä on todella hyvää.

Teen yleensä kaksinkertaisen annoksen tätä, koska menekki on niin taattua. Lisäksi kastike kestää hyvin pakastamista.



Possukastike

450 g kasleria
1 sipuli
suolaa ja pippuria myllystä
25 g voita
2 rkl vehnäjauhoja
2 dl vettä
soijakastiketta
1 dl kuohukermaa
1 rkl Dijon-sinappia

Suikaloi liha ja rouhi kevyesti päälle mustapippuria ja suolaa. Pilko sipuli. Kuumenna pannu todella kuumaksi. Laita voi pannulle ja ruskista sen verran, että voista tulee hento pähkinäinen tuoksu. Kippaa pannulle lihapalat. Anna lihojen seisoa hetki paikallaan ennen kuin alat sekoittelemaan. Tällöin lihanesteet pysyvät lihoissa ja ruskistaminenkin onnistuu. Lisä sipulit ja kuullota niitä lihojen kanssa. Vähennä tässä vaiheessa hieman pannun lämpöä.

Laita päälle vehnäjauhot ja sekoittele muutaman minuutin aja. Laita tässä vaiheessa 4 dl vettä kiehumaan toiseen kattilaan. Kaada kiehuva vesi joukkoon ja sekoita niin, että seos kiehahtaa ja sakenee. Lisää soijakastike (pari rkl), suolaa ja pippuria. Hauduta miedolla lämmöllä kannen alla tunnin ajan. Sekoittele kastiketta välillä pohjia myöten. Jos kastike tuntuu liian sakealta, voi joukkoon lisätä hieman vettä.

Reilun tunnin kuluttua ota kansi pois, lisää kerma ja sinappi. Sekoita ja anna vielä kiehua viitisen minuuttia. Tarjoa perunamuusin kanssa.

Kommentit