Jambalaya

Jambalaya tulee Lousianasta ja siitä kuten monesta muustakin enemmän tai vähemmän perinteisestä amerikkalaisruuasta (tai suomalais- tai mistävaanruuasta) on olemassa monen monta versiota. Ruoka juontaa juurensa Ranskaan ja Espanjaan, ja muistuttaakin jossain määrin paellaa. 

Netistä löytyy satoja erilaisia jambalaya-ohjeita. Yhteistä niille kaikille on riisi, ronski mausteiden käyttö ja erilaisten raaka-aineiden mutkaton yhdistely. Minä lunttasin ohjetta vähän sieltä sun täältä, pääasiassa Pirkalta. Paitsi että huomaan taas kerran unohtaneeni oliivit.




Jambalaya



6 kypsiä broilerin koipia
1 pkt krakovan makkaraa
1-2 sipulia
2 paprikaa (punainen ja keltainen)
2-3 valkosipulin kynttä
2 rkl öljyä
2 dl pitkäjyväistä riisiä
1-2 tl currya
1/4 tl cayennepippuria
5 dl vettä
1 lihaliemikuutio
1 tlk maissintähkiä
1 ps (200 g) herneitä
200 g katkarapuja
1 prk simpukoita

Koristeluun: mustia kivettömiä oliiveja ja kevätsipulia

Leikkaa kuoritut sipulit ohuiksi lohkoiksi, paloittele paprika (ja hienonna valkosipulit). Kuullota ne paistokasarissa tai wokkipannussa öljyssä. Sekoita joukkoon curry, cayennenpippuri ja riisi. Anna riisin kuullottua läpikuultavaksi.

Kaada paistokasariin vesi. Lisää lihaliemikuutio. Hauduta kannen alla noin 15 minuuttia, kunnes vesi on imeytynyt riisiin. Valuta ja leikkaa maissintähkät neljään osaan. Sekoita maissipalat ja jäiset herneet riisin joukkoon. Hauduta edelleen noin 5 minuuttia. Lisää lopuksi jäiset katkaravut ja kuumenna seos.

Kuumenna toisessa pannussa tai uunissa 200 asteessa kypsät broilerinkoivet ja paloitellut krakovanmakkarat. Kumoa riisi-vihannesseos keoksi tarjoiluvadille. Asettele broilerinkoivet ja makkarapalat keon ympärille. Koristele mustilla oliiveilla ja basilikan lehdillä. Tarjoa ciabattan ja raikkaan, vihreän salaatin kanssa.

Kommentit