Runebergin tortut

Teen Runebergin torttuja sinnikkäästi samalla ohjeella melkein joka vuosi, tosin välillä paistan torttuja liikaa (viime vuonna) ja välillä aivan liian vähän (tänä vuonna). Jouduin siis viikonloppuna tekemään uuden setin kunhan olin ensin kerännyt kasaan ylpeyteni ja hankkinut vähän lisäenergiaa syvältä lautaselta nautitusta tortusta. 

Ohje on tosiaan vanha tuttu, mutta päivitin taikinaa kardemummalla ja sitruunankuorella. Ja suosittelen sitä lämpimästi muillekin. Tortuista tuli aivan ihania. Ai niin. En enää tökkää hilloa näihin ennen paistamista. Se tuppaa kulkeutumaan aivan liian syvälle tortussa, tai sitten kokeilen ehkä vielä kerran toisen hillon kanssa.


Runebergintortut

ohje: Kotiruoka (Otava)

150 g voita
1 1/2 dl sokeria
2 munaa
1 dl jauhettua mantelia
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl korppujauhoja ja piparin muruja (laitoin n. 1 dl ja 0,5 dl piparin muruja)
2 tl kardemummaa
1 sitruunan raastettu kuori
1 tl leivinjauhetta
1/2 dl kermaa

Koristeluun:
vadelmahilloa
1 dl tomusokeria
noin 1/2 rkl vettä

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Lisää raastettu sitruunan kuori (muista pestä sitruuna huolella). Lisää kerma ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita tasaiseksi. Jaa taikina pellille paperisiin tai voideltuihin leivosvuokiin (minä käytin silikonista runebergintorttuvuokaa). Täytä vuoista 2/3. Paista pieniä torttuja 200 asteen lämmössä noin 15 minuuttia, isoja 180 asteessa noin 35-40 minuuttia. 
Kostuta halutessasi punssin, veden ja sokerin seoksella. Koristele jäähtyneet tortut. Lisää päälle reilu nokare vadelmahilloa. Sekoita tomusokeriin vettä niin, että saat paksun tahnan. Pursota tai valuta kuorrutusta renkaaksi vadelmahillon ympärille.

Kommentit