Sitruuna-basilikajäätelö

Olen monta kertaa leikkinyt ajatuksella, että osallistuisin Arvostele mun illallinen -ohjelmaan. Alkuruuaksi käärisin parsoja pekoniin, pääruuaksi grillaisin ehkä karitsan karetta ja jälkkäriksi tekisin itse jäätelöä, jota tarjoaisin tuoreiden mansikoiden kanssa. 

Kotitekoinen jäätelö on oikeasti aika vaivaton herkku ja sen valmistaminen onnistuu oikein hyvin myös ilman jäätelökonetta. Massaa täytyy vain muistaa vatkata muutamia kertoja pakastamisen yhteydessä tasaisen lopputuloksen varmistamiseksi.

Yrttiviikon kunniaksi maustoin jäätelön sitruunalla ja basilikalla. Kuulostaako arveluttavalta? Kannattaa kokeilla, makuyhdistelmä on oikein herkullinen. Idea juuri tähän yhdistelmään on peräisin vanhasta Glorian Ruoka&Viini -lehdestä (jostain vuodelta 2000 tai 2001). Jäätelömassan perusohje on Dansukkerilta.




Sitruuna-basilikajäätelö

6 munankeltuaista
1,5 dl erikoishienoa sokeria
1 3/4 dl maitoa
3 dl kuohukermaa
1,5 dl glukoosisiirappia
1 tl vaniljasokeria
2 sitruunan raastettu kuori
1 sitruunan mehu
reilu kourallinen basilikan lehtiä (1 ruukku)
(2 rkl sitruunalikööriä)

Pese sitruunat huolella. Raasta kuori. Surauta basilikan lehdet ja sitruunamehu (ja mahdollinen sitruunalikööri) hienoksi esim. sauvasekoittimella. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Kiehauta kerma, maito ja glukoosisiirappi. Vatkaa keltuais-sokeriseos maitoseokseen. Lisää vaniljasokeri ja sitruunan kuoriraaste sekä basilikaseos. Sekoita tasaiseksi. 

Anna seoksen jäähtyä ja laita se ensin hetkeksi jääkaappiin. Sen jälkeen pakasta seos. Käy välillä vatkaamassa seosta sähkövatkaimella. Anna lopuksi jäätyä rauhassa useita tunteja tai seuraavaan päivään.

Kommentit