Thaimaalaiset kalapihvit ja kurkkurelissi

Äitienpäivälahja on ollut kovassa käytössä kohta viikon. Selaan sitä edestakaisin ja suunnittelen vesikielellä ruokia arki-iltoihin ja illanistujaisiin. 

Perjantaisin syömme yleensä jotain herkullista mutta helppoa ja eilen valitsin kirjasta thaimaalaiset kalapihvit. Ihan mainio ruoka - yksinkertainen, nopea ja tosi hyvä. Harmikseni en saanut käsiini haukea, hauesta tulee takuulla vielä paljon parempi lopputulos. Älkää ymmärtäkö väärin, hyvää oli näinkin.


Kurkkua oli onneksi jääkaapissa reilusti. Tämä kurkkusalaatti oli nimittäin herkullisin lisuke pitkään aikaan. Tein tänään sitä uuden kierroksen ja kesällä lupaan tarjota sitä melkein kaikille vieraille melkein kaikkien ruokien kyytipoikana. Lapset rapsuttelivat suurimmat chilipalaset syrjään, muuten kurkut ja kalapihvit tekivät todella kauppansa.




Thaimaalaiset kalapihvit

(ohje Safkaa maanantaista sunnuntaihin)
neljälle

500 g vaaleaa kalaa (esim. haukea, turskaa, lahnaa)
2 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
2 rkl hienonnettua tuoretta korianteria
puolikkaan limetin mehu
0,5 rkl kalakastiketta (tai soijakastiketta)
1 tl sambal oelekia (tai tuoretta chiliä hienonnettuna)
1 dl rypsiöljyä
1 kananmuna (voi jättää poiskin)
0,5 tl suolaa
kourallinen vihreitä papuja

Kuutioi kala. Raasta inkivääri, hienonna korianteri ja purista limetistä mehu. Kippaa monitoimikoneeseen kaikki ainekset papuja lukuun ottamatta. Sekoita massaa hetki, kunnes ainekset ovat sekoittuneet, mutta älä tee siitä puuroa. Kaavi kalamassa monitoimikoneesta kulhoon. Leikkaa vihreät pavut pieniksi pätkiksi ja sekoita ne massaan. Minä tosin huristelin pavutkin aika hienoksi yhdellä kertaa.

Muotoile massasta pieniä pihvejä. Kuumenna rypsiöljy paistinpannulla ja paista pihvit pienissä erissä, noin 3 minuuttia per puoli. Tarjoile pihvit raikkaan kurkkurelissin kanssa.

Kurkkurelissi

1 limetin mehu
1 rkl riisiviinietikkaa
3 rkl vettä
2 rkl sokeria
1 tl suolaa
1,5 tuorekurkkua
0,5 chiliä
1 kevätsipuli
tuoretta korianteria
tuoretta minttua

Purista pieneen kattilaan limettimehu, riisiviinietikka, vesi, sokeri ja suola. Kiehauta seos ja keitä, kunnes puolet nesteestä on haihtunut. Jäähdytä. Kuori ja halkaise kurkut. Poista siemenet lusikalla ja leikkaa malto paloiksi. Hienonna kevätsipuli ja chili. Sekoita kurkunpalat, kevätsipuli ja chili kulhossa. Viimeistele kurkkurelissi juuri ennen tarjoilua sekoittamalla jäähtynyt liemi ja hakatut yrtit kasvisten joukkoon.

Kommentit