Paella

Pääsin yli parin päivän takaisesta arkiruoka-ahdistuksesta ja päätin sateen kunniaksi tehdä jotain oikein hyvää ja ihanaa ruokaa. Ja lämmintä tietysti kanssa, hrrr. Paella toi kotiin heti aurinkoista, kesäistä ja mutkatonta espanjalaista tunnelmaa. Samalla siihen sai kätevästi lykättyä kaikenlaista pussin ja purkin pohjaa jääkaapista. Näppärää ja oikein herkullista.

Paella on muuten yksi kestosuosikeistani kun mietin vierasruokia. Se sopii monelle, maistuu useimmille, myös lapsille, ja onnistuu aina.


Ohje on Kotiliedeltä, tosin ihan orjallisesti sitä ei tarvitse noudattaa. Simpukoissa yleensä oikaisen ja ostan pakastealtaasta. Sahrami kuitenkin kannattaa muistaa, koska se tuo paellalle sen oikean paellan maun.

Paella

Simpukat:
2 rkl öljyä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
pari oksaa timjamia
laakerinlehti
noin 500 g raakoja sinisimpukoita
4 dl valkoviiniä

Paella:
2 rkl öljyä
3 broilerin rintapalaa (tai 8 kypsää broilerin koipinuijaa)
noin 150 g porsaan sisäfileetä (tai grillistä tähteeksi jäänyttä kyljystä, kasleria tms.)
noin 400 g jättikatkarapuja tai katkarapuja
170 g pekonia
öljyä
2 sipulia
4 valkosipulinkynttä
1 mieto chilipalko
3,5 dl risottoriisiä
400 g tomaattimurskaa
1 tl sahramia
noin 8 dl kanalientä
suolaa
rouhittua mustapippuria
punainen ja vihreä paprika (tässä kohtaa käytin pakastevihanneksia, Pirkka grillatut tai jotain sinne päin)
1 nippu persiljaa
200 g pakastettuja herneitä tai papuja

Keitä ensin simpukat. Harjaa ja tarkista, että kaikkien kuoret ovat kiinni. Kopauta raollaan olevia simpukoita altaan reunaan ja heitä pois, jos ne eivät sulkeudu. Silppua sipulit ja kuullota öljyssä, lisää viini mausteet ja simpukat. Jos kaikkien kuoret eivät keitettäessä aukea, heitä kiinni olevat pois. Kaada simpukat lävikköön, ja ota liemi talteen.

Paloittele lihat ja ruskista ne pannulla (ellet käytä jotain tähteeksi jäänyttä kypsää lihaa). Ruskista myös katkaravut kevyesti. Siirrä lihat erilliseen astiaan ja ravut simpukoiden päälle.

Silppua sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuullota ne öljyssä. Lisää joukkoon huuhdottu ja valutettu riisi sekä sahrami, tomaattimurska ja lihapalat. Kaada joukkoon simpukoiden keitinliemi (tai loraus valkoviiniä) ja viisi desilitraa kanalientä. Lisää kanalientä vähitellen tarpeen mukaan. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna kypsyä noin 20 minuuttia.

Asettele lopuksi päälle kauniisti kuutioidut paprikat, silputtu persilja ja herneet tai pavut sekä ravut ja simpukat.

Kasvikset lisäsin kypsennyksen loppuvaiheessa. Kypsensin broilerin koipipalat uunissa erikseen ja lisäsin ne melkein valmiiseen paellaan. Lisäsin nesteeksi hieman valkoviiniä, koska en keittänyt simpukoita itse.

Kommentit