Dijonpaneroidut ahvenfileet

Ahven on kyllä uusi suosikkikalani. Juu juu, olosuhteiden pakosta varmasti myös, mutta ahvenista on viime päivinä syntynyt ihania herkkuja. Safkaa maanantaista sunnuntaihin -kirjan ohjetta kokeiltiin heti mökillä, eikä se tuottanut pettymystä. Fileeni tosin taisivat olla vähän suurempia kuin alkuperäisessä ohjeessa, mutta eipä tuo haitannut menoa. Mehevää ja herkullista joka tapauksessa. 

Syömiskiireessä en napannut kuvaa lisukkeista, mutta tarjolla oli muhennettuja perunoita (ohje jutun lopussa) ja raikasta kurkkusalaattia. Salaatin tein sekoittamalla suosikkikurkkujani ja erilaisia vihreitä salaatteja.










Dijonpaneroidut ahvenfileet

n. 600 g ahvenfileitä
suolaa
valkopippuria
2 kananmunankeltuaista
2 rkl dijonsinappia
korppujauhoja
runsaasti rypsiöljyä

Leikkaa ahvenfileistä keskiruoto pois. Onnistuu minusta parhaiten saksilla (kurkkaa edellisen postauksen pannukuvasta osviittaa siitä, miten ja mistä leikataan). Mausta fileet suolalla ja pippurilla. Sekoita keltuainen ja sinappi. Pyöräytä kalat sinappi-munaseoksessa ja siirrä korppujauhoihin. Taputtele runsaasti korppujauhoja kalan pintaan.

Kuumenna öljy laakeassa paistinpannussa ja paista kalafileet muutamassa erässä. Tämän voi tehdä myös muurikassa. Anna kalan paistua rauhassa pari kolme minuuttia molemmin puolin. Paksut fileet tarvitsevat hieman pidemmän paistoajan. 

Nosta kalat sanomalehden tai talouspaperin päälle. Paperi imee kaloista liian rasvan ja pitää niiden pinnan rapeana.

Muhennetut perunat

n. 8-10 keskikokoista keitettyä perunaa
pari rkl voita
n. 3 rkl vehnäjauhoja
2-3 dl maitoa
loraus kermaa
suolaa
tilliä, persiljaa tms.

Teen yleensä ensin valkokastikkeen alun eli sulatan voita pannulla ja kiehautan siinä vehnäjauhot. Sitten lisään maidon koko ajan sekoittaen ja annoin kastikkeen kiehahtaa. Kastikkeen sekaan lisään paloitellut perunat ja mausteet. Tarvittaessa muhennosta voi ohentaa kermalla tai maidolla.

Muhennoksen voi tehdä myös pelkästä kermasta. Tällöin perunat lisätään kerman joukkoon ja seosta keitellään hieman kokoon. Lopuksi taas maustetaan.

Safkaakirjan muhennos tehdään keittämällä perunat alunpitäenkin maidossa tai kermassa, minä käytän kuitenkin melkein aina jämäperunoita.

Kommentit