Pizza bianco

Pitsa ilman tomaattikastiketta on ollut to do -listalla monien muiden asioiden kanssa jo pitkään. Sopiva tilaisuus tuli arjen alettua ja hetkeksi loputtua ja jääkaapin taaimmaisesta nurkasta siivotessa löytyneiden ranskankermojen myötä.

Pohjan tein hesarin rukiisella ohjeella, tosin jouduin soveltamaan sitä melkoisesti. Ohjeen mukaan tehtynä sain aikaiseksi vain todella löysää taikinapuuroa, jota olisi voinut vaikka kaataa pellille. Kaulimista ei tarvinnut harkita, joten vaivasin taikinaan sekaan reilusti ihan tavallisia vehnäjauhoja. Taikina jäi edelleen löysäksi, mutta melkoisen jauhopöllyn avulla sain kuin sainkin taikinan varovasti kaulittua/taputeltua pellille. 

Himmailin mausteiden kanssa vähän turhaan. Kaikkea olisi saanut olla reilummin: suolaa, sipulia, rosmariinia ja vuohenjuustoa. Ja tekipä mieleni myös anjovista. Suolaisen mieliminen voi kyllä johtua kuumuudestakin, mutta aion ensi kerralla kokeilla sitä säästä riippumatta.



Lopputulos oli oikein kiva. Tässä illan mittaan närpittynä pizza bianco on vain parantunut... Eli tätä on ensi kesän picnickorissa ihan takuuvissisti. 

Tuo pohja oli kaiken temppuilun jälkeen tosi hyvä ja rapea. Vähän tavallista pohjaa terveellisempi setti ei liene haitaksi ainakaan silloin tällöin.

Pizza Bianco

Pohja:
2 ½ dl spelttijauhoja
2 ½ dl ruisjauhoja

ja sitten minä lisäsin vielä noin 1-2 dl vehnäjauhoja
½ pussia kuivahiivaa
1 tl suolaa
4 dl vettä
1 rkl oliiviöljyä


Täyte:
ranskankermaa tai smetanaa
keitettyä perunaa (tai raakaa, mutta tosi ohuina viipaleina)
sipulia  
rosmariinia
vuohenjuustoa 
parmesania

Päälle:
oliiviöljyä
sormisuolaa


Sekoita pitsapohjan kuivat aineet keskenään, lisää kylmä vesi, oliiviöljy ja sekoita. Kääri löyhästi kelmuun ja anna tekeytyä jääkaapissa 8 tuntia. Nosta taikina pöydälle kohoamaan noin tunniksi. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Kauli taikina ohueksi haluamaasi muotoon. Taikinasta tulee joko yksi uunipellillinen tai kaksi pyöreää, halkaisijaltaan 22 sentin pitsaa.

Levitä pohjalle ranskankermaa tai smetanaa. Levitä pinnalle perunaviipaleet, vuohenjuustoviipaleet, sipuli ohuina renkaina, rosmariini ja parmesan ohuina lastuina. Paista uunin keskitasossa kunnes pohja on kypsä. Sitä voi ja kannattaa välillä kurkistaa. Levitä pinnalle vielä oliiviöljyä ja sormisuolaa.

Kommentit