Kinuskinen omenakakku

Sienitouhujen lomassa on olen intoillut myös omenoiden kanssa. Näin tämän ohjeen Maku-lehden fb-sivuilla ja ryhdyin leipomaan melkeinpä saman tien. Vähän aikaa ihmettelin ohjeessa mainittua irtopohjavuoan käyttöä, mutta päädyin lopulta siihen. Ei olisi kannattanut. Älkää te muut siis tehkö mitään keikauskakkuja irtopohjavuoassa. Kakku kyllä onnistuu ainakin suurin piirtein, mutta osa herkullisesta soosista valuu ikävästi vuoan reunan välistä uunin pohjalle.

Kakku on tosi makea, joten siihen kannattaa valita mahdollisimman happamia omenoita. Kotimaisista omenoista esim. antonovka on oikein hyvä.

Ai mitä olen tehnyt kaikille sienille? No, pääasiassa syönyt: paistettuna, munakkaassa, kastikkeessa ja piirakassa. Olen myös kuivannut tatteja ja purkittanut kangasrouskuja etikkaliemessä. Niin ja teinhän minä myös ämpärillisen suolasieniä. Aivan ihania herkkuja, palaan niihin jossain vaiheessa kunhan kerkiän vähän järjestellä kuvia (ja keittiötä...). Nyt kuitenkin omenakakkua!


Kinuskinen omenakakku

Kuorrutus:
1 dl fariinisokeria
50 g voita
2 rkl kuohukermaa
2 dl pekaanipähkinöitä

Taikina:
400 g happamia omenoita pieninä kuutioina
2 dl fariinisokeria
2 kananmunaa
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
(1/2 tl kanelia)
(1/2 tl neilikkaa)

Pane uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele kakkuvuoka (n. 24 cm). Mittaa kuorrutteen fariinisokeri, voi sekä kerma kattilaan ja kuumenna, kunnes voi sulaa. Lisää pekaanipähkinät. Kumoa seos vuoan pohjalle ja tasoita. Kuori ja halkaise omenat, poista siemenkodat ja kuutioi omenat. Vaahdota kulhossa voi ja fariinisokeri. Lisää munat yksitellen vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää munavaahtoon. Sekoita joukkoon lopuksi myös omenakuutiot.

Nostele taikina pähkinäseoksen päälle ja tasoita. Paista leivonnaista noin 40 minuuttia, kunnes kakun keskelle työnnettyyn veitseen ei tartu taikinaa. Kakun saa paistaa kunnolla kypsäksi, sillä omenat tuovat runsaasti mehukkuutta. Jos pinta tummuu paistettaessa liikaa, peitä pinta leivinpaperilla.

Anna kakun jäähtyä vuoassaan muutaman minuutin verran ja kumoa se sitten ylösalaisin tarjoiluvadille. Kumoa kakku hyvin lämpimänä. Tarjoa lämmin tai jäähtynyt kakku kermavaahdon tai vaniljajäätelön kanssa.

Kommentit