Tattipiirakka

Tattisesonki alkaa olla ohi, mutta kirjaan tämän kauniin herkun nyt heti talteen. Piirakkaan sopii hyvin muutkin sienet, mutta juuri tateista tulee sievä koristelu piirakan pinnalle. Ja voihan olla, että joku vaikka vahingossa vielä löytää pari pientä ja sievää tattia. Kohta on kuitenkin taas viikonloppu, kannattaa käydä ainakin vähän kurkkaamassa metsän antimia...

Sekoitin piirakan täytteeseen tatteja, kantarelleja, sipulia ja juustoa. Tosi yksinkertaista ja tosi tosi herkullista. Kaveriksi lasi mieleistä viiniä ja vähän jotain raikasta salaattia, ja ehkä vielä hyvää seuraa. 



Tattipiirakka

Pohja:
115 g voita
3 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
2-3 rkl jääkylmää vettä

Täyte:
n. 5 dl sieniä
1 iso sipuli tai reilu pätkä purjoa
1-2 pakettia pekonia
mustapippuria myllystä
2 dl juustoraastetta
2 dl kermaa
2 kananmunaa
lehtipersiljaa

Sekoita suola ja pieniksi kuutioitu jääkaappikylmä voi jauhoihin. Surauta yleiskoneen terällä hiekkamaiseksi muruksi tai hiero taikina nopeasti kämmenten välissä muruiksi. Sekoita jääkylmää vettä joukkoon sen verran että seoksesta tulee taikinamainen. Nosta pöydälle ja alusta sen verran, että taikinasta tulee on kiinteä pallo. Laita jääkaapiin vähintään tunniksi lepäämään. Taputtele taikina jo tässä vaiheessa vuoan muotoiseksi eli suorakaiteeksi tai ympyräksi.

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Silppua sienet, sipuli ja pekoni. Laita pekoni kylmälle pannulle ja käännä levy päälle. Paista pekonia hetki, lisää sitten sipulit ja sienet. Kuullota pannulla kunnes neste on haihtunut. Anna jäähtyä hetki ja lisää sitten juustoraaste.

Kauli taikina hieman vuokaa suuremmaksi ympyräksi. Asettele se voidellun vuoan pohjalle ja reunoilla. Kaada sienisekoitus pohjalle. Sekoita kerma ja kananmunat. Kaada seos piirakan päälle. Koristele pinta halutessasi sieniviipaleilla ja lehtipersiljalla. Paista uunin alatasossa n. 45 minuuttia.

Kommentit