Manteli-omenakranssi

Lucia tuo valon pimeyteen, vähän niinkuin kunnon pulla. Varsinkin, jos pulla nautitaan hyvän kahvin ja iloisen seuran kera. 

Sahramilla maustetun pullataikinan sisään leivottiin tällä kertaa mantelimassaa, voita, omenaraastetta ja sokeria. Kranssista tuli tosi herkullinen ja mehevä. Muistelen, että olisin joskus vierastanut mantelimassaa. Ihme touhua. Sittemmin olen ottanut vahingon takaisin ja tutustunut mantelimassaan ja sen mahdollisuuksiin oikein huolellisesti.



Jouluvehnänen

5 dl maitoa
2 dl sokeria
1 muna (tämän voi jättää poiskin)
0,5 g sahramia
1 rkl kardemummaa
1 tl suolaa
50 g hiivaa (tai 2 ps kuivahiivaa, lisätään jauhoihin sekoitettuna)
13-15 dl vehnäjauhoja
200-250 g voita

Täyte (riittää puolikkaaseen taikinaan):
n. 100 g voita
0,5 dl sokeria
100 g mantelimassaa
1/2 rkl kanelia
1 omena

Voiteluun:
1 kananmuna

Pinnalle:
raesokeria

Sekoita kädenlämpöiseen maitoon muna, sokeri, sahrami, kardemumma ja suola. Lisää jauhot vähän kerrallaan sekoitellen ja lisää pehmeä voi. Alusta taikina tasaiseksi ja kinmoisaksi. Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin kaksinkertaiseksi.

Valmista taikinan kohotessa täyte. Raasta mantelimassa ja omena. Sekoita pehmeä voi, mantelimassa, sokeri ja kaneli tasaiseksi.

Jaa taikina kahtia ja leivo toisesta puolikkaasta esim. lussekatteja. Kaada lopputaikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois. Kauli taikina n. 35 x 20 cm levyksi. Levitä manteliseos pohjalle ja ripottele sen päälle omenaraaste. Kääri taikina rullalle, nosta leivinpaperille ja taivuta kranssiksi. Leikkaa saksilla parin sentin viiltoja kranssin ulkoreunaan. Voitele munalla ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista 175 asteisessa uunissa noin 35 minuuttia.

Huomasin kesken paistamisen, että pulla pyrkii kohoamaan liikaa sivulle. Nappasin irtopohjavuoan reunan ja puin kesken kaiken sen pullan ympärille. Näin homma pysyi kasassa kypsäksi asti.

Kommentit