My dear friend Aleksanteri

Kestosuosikkini. Aleksanterit ovat helppotekoisia, herkullisia ja tyylikkäitä leivonnaisia ja sopivat melkein mihin vaan. Rotinat, ristiäiset, valmistujaiset, you name it. Ja mikä parasta: nämä ovat herkullisia myös täysin ilman kananmunaa ja maitotuotteita. Aleksanteri ei pelästy pakastinta eikä päivän tai parin odottelua huoneenlämmössä. Niin kätevää.

Pääsiäiseksi leivoin puolivahingossa pellillisen keltaisia aleksantereita. Puolivahingossa siksi, että tein ensin perusannoksen taikinaa eli puolikkaan pellillisen. Muistin sitten sitä kaulitessa, että enpä tullut lisänneeksi leivinjauhetta taikinaan. No, hetken tuumittuani lykkäsin monitoimikoneeseen toisen perusannoksen taikina-ainekset + ylimääräisen annoksen leivinjauhetta. Sitten röpöstelin vanhan taikinan paloina samaan kulhoon ja hurautin koko setin tasaiseksi taikinaksi. 



Aleksanterinleivokset
(puoli pellillistä)

250 g voita tai maidotonta margariinia
1,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 rkl konjakkia, appelsiinimehua tai vettä
6 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
200 g mantelimassaa
1,5 dl sileää hilloa

Kuorrute:
3,5 dl tomusokeria
2,5 rkl vettä
tippa väriainetta

Nypi huoneenlämpöinen voi, sokeri ja jauhot murumaiseksi seokseksi. Lisää loraus vettä. Sekoita tasaiseksi. Anna taikinan tekeytyä kylmässä puolisen tuntia. 

Kauli  puolet taikinasta n. 1/2 cm:n paksuiseksi, suorakaiteen muotoiseksi levyksi kahden leivinpaperiarkin välissä. Siirrä pellille. Jätä leivinpaperi alle, mutta ota päällimmäinen paperi pois. Kauli mantelimassasta samankokoinen levy ja nosta se ensimmäisen taikinalevyn päälle. Levitä mantelimassan päälle hillo. Kauli toinen puolikas taikinasta myös samankokoiseksi levyksi kahden leivinpaperin välissä. Nosta leivinpaperin avulla levy päällimmäiseksi ja poista leivinpaperi. Älä ota paineita, jos taikina repeilee. Asettele taikina varovasti paikalleen ja tasoita pahimmat vekit. Uuni hoitaa loput.

Paista uunin keskiosassa 175 asteessa noin 30 minuuttia tai kunnes taikina on saanut vähän väriä. Käännä leivoslevy toisen pellin avulla ylösalaisin, näin saat takuulla tasaisen pinnan kuorrutuksen alle. Poista leivinpaperi ja anna jäähtyä.

Sekoita kuorrutuksen aineet tasaiseksi ja kippaa leivoslevylle. Levitä kuumaan veteen dipatun veitsen tai lastan avulla nopeasti tasaiseksi. Anna kovettua ennen leikkaamista.


Kommentit