Tosi hyvä omenapiirakka

Meinasin laittaa tuohon otsikkoon "paras omenapiirakka", mutta en uskaltanut, koska en halua johtaa harhaan tai houkutella tänne lukijoita lupaamalla jotain perätöntä... Tämä on kuitenkin vähintäänkin tosi hyvä piirakka, yksi parhaista, joita olen tehnyt tai jopa syönyt. Ohje on peräisin äidiltäni, joka on tehnyt tätä piirakkaa vuosia. Ohjeen alkuperästä hän ei ollut varma, ehkä jostain lehdestä joskus tosi kauan sitten. Yritin vähän haeskella googlella samantyylisiä ohjeita, tuloksetta. Tunnistaako joku muu? Joka tapauksessa tätä kannattaa kokeilla.

Piirakka syntyy tosi yksinkertaisista raaka-aineista ja sitä tulee kerralla reilu annos. Mun suosikkileivontaomena on Antonovka, joka on hapan mutta aromikas ja pehmenee ihanasti uunissa. Ja kuva ei tosiaan tee oikeutta, tälläkään kertaa.



Omenapiirakka

Pohja:
250 g voita (tai maidotonta margariinia, jos haluaa maidottoman piirakan)
5 dl vehnäjauhoja
n. 1 dl kylmää vettä

Täyte:
n. 1,5 l omenaraastetta
3 dl hillosokeria
(ripaus kanelia)

Päälle:
1 kananmuna (tai kahvia, sokerivettä tai siirapin ja veden seosta, jos haluaa munattoman version)
hienoa sokeria

Nypi voi ja vehnäjauhot muruksi. Sekoita joukkoon kylmä vesi ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Teen tämän vaiheen aina monitoimikoneella, leikkuuterällä. Taikina valmistuu noin minuutissa. Pane taikina jääkaappiin asettumaan noin puoleksi tunniksi. Valmista sillä aikaa täyte.

Poista omenoista siemenkodat, ulkomaiset omenat kannattaa myös kuoria. Raasta omenat. Raastetta tarvitaan reilu 1,5 l. Kääntelee raastetta pannulla vartin verran, jotta omenat alkavat selvästi pehmetä. Lisää joukkoon sokeri ja halutessasi ripaus kanelia. Anna täytteen jäähtyä hetki.

Jaa taikina kahteen osaan, joista toinen saa olla hieman toista isompi. Kaulitse isompi pala pohjalevyksi. Käytä reilusti jauhoja. Taittele taikina halutessasi pari kertaa kolmeen osaan ja kaulitse uudestaan. Näin saat rapeamman lopputuloksen. Tämä tosin ei ole mitenkään välttämätöntä, lopputulos on ihana joka tapauksessa.

Nosta taikina leivinpaperin päälle uunin pellille. Kaulitse toinen pala kanneksi. Lisää täyte pohjalevyn päälle. Nosta kansi täytteen päälle. Voitele kannen reunat vedellä. Käännä pohjalevyn reunat päälle ja käy reuna läpi haarukalla kevyesti vedellen. Voitele piirakka munalla (tai siirapin ja veden seoksella) ja ripottele päälle sokeria. Pistele haarukalla. Paista hieman uunin keskitason alapuolella 200 asteessa noin 20 minuuttia. Tarjoa vaniljajäätelön tai vaniljalla maustetun kermavaahdon kanssa.






Kommentit

  1. Aah, tätä ohjetta onkin jo odoteltu. Olisikohan mahdollisuutta maistiaisiin ihan vaan, että varmistettaisiin piirakan herkullisuus ennen raastimeen tarttumista ;) Mulla kun ei ole sitä monitoimikonettakaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän täytyy ehdottomasti tehdä omenapiirakkatreffit, ensi viikolla? Ettei sitten turhanpäiten tule raastettua mitään...

      Poista
    2. Sovittu! (kuola jo valuen ;))

      Poista
  2. Näyttääpä tosi hyvältä!! Jännästi tuntuu " leukaperissä" pelkkä ajatus happamasta omenasta tuossa piirakassa. :)

    t. vakkarivieras

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun jätit kommenttia! Tää on tosiaan hirmu kiva piirakka, kannattaa kokeilla:o)

      Poista

Lähetä kommentti