Aleksanterinleivokset

Mietiskelin jälleen eilen vauvaperheviemisiä ja päädyin pitkästä pitkästä aikaa tekemään aleksanterinleivoksia. Aleksanterinleivokset ovat vanha keksintö: ne nimettiin vuonna 1818 Suomessa vierailleen keisari Aleksanteri I:n mukaan. Niinpä myös raaka-aineet ovat yksinkertaiset ja löytyvät kaapista melkeinpä koska vaan.

Seuraava setti tuleekin varmaan pian uudestaan, koska nämä olivat aika mukavia baakkelseja: voi tehdä hyvissä ajoin, säilyvät hyvin ja ovat jotenkin kivan juhlallisia olematta hirmu suuritöisiä. Lorautin hieman liikaa limen mehua kuorrutteeseen, olen säätänyt määrää paremmaksi tuohon ohjeeseen. Täytteenä on omenamarmeladia, ajattelin sen sopivan parhaiten valkoisen kuorrutteen ja sen limelorauksen kanssa. Useimmiten kuorrute taitaa olla vaaleanpunainen ja täytteenä käytetään vadelmamarmeladia.

Muistelen viimeksi tehneeni aleksanterinleivoksiin mantelitäytteen ja hetken surffattuani löysin ohjeita siihen. Ehkä ensi kerralla. Tai sitten ei. Muistelen nimittäin myös, että sain aikaiseksi aika totaalisen sotkun. Muuten perusohjeissa ei ollut kovin suuria eroja, tähän ohjeeseen on otettu mallia Jauhot Suussa -blogista.

Pikkuinen ja suloinen serkkuvauva sai peiton, jonka kuvia täytyy vielä vähän säätää. Ruokaviemisinä oli lasagnea, johon kanssa palaan toivottavasti lähiaikoina. 


Aleksanterinleivokset
(puolikas pellillinen)

200 g huoneenlämpöistä voita
1 dl sokeria
1 muna
1 tl leivinjauhetta
4,5 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria

Täyte:
200-250 g omena- tai vadelmamarmeladia

Kuorrute:
500 g tomusokeria
1 dl nestettä (vettä tai vettä 2/3 ja sitruuna- tai limehua 1/3)
(punaista elintarvikeväriä tai kaakaojauhetta)

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää kananmuna ja jatka vatkaamista. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan vetäytyä jääkaapissa ainakin puoli tuntia (mielummin vähän pidempään). Kaaviloi taikina tasaiseksi leivinpaperin päällä. Paista 175 asteessa noin 15 minuuttia. Jäähdytä levy ennen täyttämistä.

Leikkaa levy kahtia ja levitä toiselle puolikkaalle kerros marmeladia. Aseta toinen levy päälle. Tee kuorrutus: Mittaa tomusokeri kulhoon kuuma vesi (tai veden ja mehun sekoitus) joukkoon pieninä erinä kunnes seos on paksuhkoa, kiiltävää tahnaa. Värjää halutessasi kaakaojauheella tai elintarvikevärillä. Levitä kuorrutus heti leivoslevylle. Anna kuorrutuksen jähmettyä ja leikkaa levy paloiksi.

Kuorrutuksen kannattaa tosiaan antaa jähmettyä vaikka seuraavan päivään tai useita tunteja, koska muuten se ei leikkaudu kovin nätisti. t. nimim. "Kokemusta on."

Kommentit