Luukku 13 - Sahramipullat ja "kynttiläkruunu"

Luulen, että kaikki ruotsalaiset syövät lucianpäivänä sahramipullia eli lussekatter. Pullataikina on tavallista rasvaisempi ja se maustetaan sahramilla. Perinteisimmillään pulla muotoillaan kippuraksi ässäksi ja koristellaan rusinoilla. Sahrami on upea mauste, mutta en vielä(kään) ole oikein tottunut siihen makeiden leivonnaisten mausteena. Huomaan kuitenkin, että vähitellen nämä pullat alkavat minustakin maistua lähestyvältä joululta. Meidän kolmevuotias on jo heti pienestä pitäen ihastunut sahramipulliin. Olisiko geeneissä?

Samainen kolmevuotias on kovasti vaikuttunut luciasta ja askartelin hänelle vähän rekvisiittaa lucialeikkeihin. Kranssin runko on vihreää askartelupunosta, siis piippurassia mutta reilusti isompaa. Tähän punokseen kiinnitin viisi valkoista piippurassia (tai askartelupunos siinäkin paketissa luki) kynttilöiksi. Sitten kiedoin kynttilöiden päähän vähän keltaista villaa liekeiksi, kynttilöiden ympärille valkoista huovutusvillaa ja pistelin villoja "kiinni" huovutusneulalla. Lopuksi kiedoin kranssin rungon ympärille vihreää huovutusvillaa ja pistelin sen alku- ja loppupäitä kiinni neulalla. Tadaa, valmista tuli. Jos olisin ollut tarkka (ja keksinyt idean vähän aikaisemmin), lopputulos olisi varmasti ollut siistimpi ja kestävämpi.

Tein tasapuolisuuden vuoksi luciaseppeleen myös pienemmälle valontuojalle. Hän tosin ei suostunut käyttämään kapistusta ennen kuin yrittäessään vitkuttaa nukkumaanmenoa. Yritin ottaa nalle puh -pyjamassa hilluneesta luciasta kuviakin, mutta nallepuhlucia oli minua nopeampi. Paljon nopeampi...


Sahramipullat

150 g voita
6 dl maitoa
1 g sahramia
1 rkl sokeria
50 g hiiva
1 muna
0,5 tl suolaa
n. 2 l vehnäjauhoja
125 g voita
1,5 dl sokeria
2 tl kardemummaa

voiteluun:
1 muna

koristeeksi:
rusinoita

Sulata voi kattilassa. Lisää maito ja anna seoksen lämmetä 37 asteeseen. Liota hiiva nesteeseen. Hienonna sahrami ja sekoita se sokerin kanssa, lisää sahrami-sokeriseos nesteeseen. Lisää muna, suola ja suurin osa jauhoista. Vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa käsistä. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri sekaisin. Lisää kardemumma. Sekoita voi-sokeriseos muuhun taikinaan sähkövatkaimen taikinakoukkujen avulla. Leivo taikina tangoinksi ja muotoile mieleisiksi. Anna pullien kohota n. 20 minuuttia. Voitele kohonneet pullat munalla. Koristele rusinoilla. Paista 225 asteessa noin 12 minuuttia. Anna jäähtyä.

Ja tavallisessa järjestyksessä tehty pullataikina käy sitten tähän hommaan myös.


Kommentit

  1. Nallepuhlucia on kullanmuru!! Hienon seppeleen olet väsännyt isommalle aarteelle, mahtava idea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Seppele oli aika simppeli, mutta kyllä tää paperisetin voittaa. Tokihan nuo kynttilät keikkuvat hyppiessä ja juostessa sinne sun tänne. Nää meidän luciat eivät ole oikein hahmottaneet sitä lucian rauhallisuutta ja arvokkuutta. Kullanmuru halusi mm. käyttää omaansa kaulassa:D

      Poista

Lähetä kommentti