Luukku 21 - Kentuckyn kakku

Harrastan tosi vähän niitä sellaisia perinteisiä kahvikakkuja tai kuivakakkuja (karmee termi muuten, kuiva kakku). En tiedä edes miksi. Ei vaan huvita tai sitten on niin paljon muuta herkullista puuhattavaa. Teen kuitenkin joka vuosi joulun alla taatelikakkua samalla helpolla ohjeella. Viime vuonna leivoin samasta taikinasta muffinseja. Taatelikakku on hyvää ja mehevää, ja säilyy hyvin, siis jos säilyy. Meillä ei säily, varsinkaan nyt kun vahingossa opetin myös isännän taatelikakun makuun. Hän ei yleensä piittaa kuivatuista hedelmistä (outo? joo on), mutta tuo perustaatelikakku näyttää kelpaavan.

Nyt mieleeni putkahti jostain syystä Kentuckyn kakku, jossa on myös taatelia. Näin ohjeen Pirkassa tuossa parisen vuotta sitten, tosin en sitä heti kokeillut. Muistelen myös äitini tehneen tätä joskus parikymmentä vuotta sitten. Unohtelen valitettavan paljon asioita, mutta hyviä ruokia ja leivonnaisia en unohda koskaan. Pääni toimii vähän hassusti.

Kakku on herkullista mutta samalla todella todella makeaa. Saatan ensi kerralla pikkusen vähentää tuota sokerin määrää. Tai sitten opettelen ottamaan vähän vähemmän kerralla. Taatelit ovat tässä sen verran isoina paloina, että kakku saattaa säilyä jouluun asti. Ellen sitten itse vetäise tässä lähipäivinä melkoisia kentuckynkakkuövereitä.



Kentuckyn kakku
(Ohje Pirkka)

200 g pehmeitä taateleita
1 dl mantelirouhetta
150 g voita
3 dl sokeria
3 kananmunaa
4,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1,5 dl maitoa

Kuorrutus:
2 rkl sokeria
50 g voita
0,5 dl kuohukermaa
n. 4 dl tomusokeria

Voitele ja korppujauhota vuoka (tilavuus noin 1,8 l). Leikkaa taatelit pieniksi paloiksi ja sekoita ne mantelirouheen joukkoon. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään. Sekoita pari ruokalusikallista jauhoseosta taateleiden ja manteleiden joukkoon. Lisää taikinaan jauhoseoksen loppu ja maito varovasti sekoittaen. Lisää lopuksi taateli-mantelirouheseos. Sekoita vain sen verran, että aineet juuri sekoittuvat. Kaada taikina vuokaan ja paista kakkua 175-asteisen uunin alimmalla tasolla, noin 60 minuuttia. Kumoa kakku haaleana.

Valmista kuorrutus. Ruskista sokeri teräskattilassa (ensin sokeri sulaa, sitten se muuttuu keltaiseksi, sen jälkeen ruskeaksi ja lopulta palaa). Ota kattila liedeltä kun sokeri on ruskeaa, lisää rasva ja anna sen sulaa. Kaada joukkoon kerma ja kiehauta seos sitä koko ajan kierrevatkaimella sekoittaen. Lisää lopuksi tomusokeri ja sekoita kuorrutus tasaiseksi. Jos se näyttää paakkuiselta, lämmitä kuorrutusta hieman koko ajan sekoittaen. Anna kuorrutuksen jäähtyä pari minuuttia. Se saa olla melko paksua. Levitä kuorrutusta kakun reunoille ja päälle. Jos kuorrutus jähmettyy liikaa, voit välillä hieman lämmittää sitä.

Koristele halutessasi vaikka mantelirouheella. Mulla oli kaapissa ylijäämäpikeeriä, jota vähän vielä pursottelin tuohon päälle. Mantelirouheen kanssa kannattaa olla nopea, kuorrute jähmettyy sukkelaan.

Kommentit