Sipulipiirakka ja muuta pientä purtavaa vaikka vuodenvaihdetta varten

Ystäväni tarjosi tätä ihanaa sipulipiirakkaa tyttärensä syntymäpäivillä syksyllä ja tykkäsin siitä tosi paljon. Tein tätä glögikesteille jo joulukuun alussa, mutta tämä sopisi hyvin myös vuodenvaihteen huikopalaksi. Skumpan kanssa. Tein omasta mielestäni ohjeen mukaan ja täytettä tuli melkoisesti pohjan kokoon nähden. Ensi kerralla saatan kokeilla isompaa pohjataikinaa ja tavallista piirakkavuokaa, nyt taikina taputeltiin leivinpaperin päälle pellille.

Glögikemuilla oli tarjolla myös pikkuisia caesar-salaatteja laseissa ja muutamia erilaisia leipäsiä. Vuohenjuusto-pähkinäcrostinit ovat ihania, mutta kuvat epäonnistuvat kerta toisensa jälkeen. Ei niistä siis sen enempää, tälläkään kertaa. Ruislastut ovat ihana suupala sellaisenaan, mutta täytin niitä nyt metsäsienisalaatilla ja kotijuustolla. Nämä minileipäset ovat aika suloisia, lisäksi ne voi valmistella hyvissa ajoin etukäteen.


Sipulipiirakka
(Ohje Glorian Ruoka ja viini 6/2012)

1/4 dl perunahiutaleita
3/4 dl vehnäjauhoja
1/4 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
25 g voita
1/2 dl vettä

Täyte:
3 punasipulia
2 salottisipulia
25 g voita
1 rkl sokeria
1 rkl tummaa balsamicokastiketta
1 kananmuna
1 dl cheddarjuustoa raastettuna
1/2 tlk (125 g) mascarponejuustoa
1 rkl pinjansiemeniä
2 oksaa timjamia

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Sekoita pohjataikinan kuivat aineet keskenään. Sulata voi. Lisää se ja vesi kuiviin aineksiin. Sekoita kunnes perunahiutaleet ovat imeneet nesteen ja taikina kiinteytyy. Painele käsin taputellen taikinasta leivinpaperille pyöreä piirakkapohja. Esipaista pohjaa uunissa noin 10 minuuttia.

Valmista täyte. Kuori ja viipaloi sipulit. Kuumenna pannulla voi ja sokeri. Asettele sipuliviipaleita pannulle vieri viereen. Älä laita viipaleita päällekkäin, vaan toista paistaminen niin monta kertaa, että saat kaikki viipaleet käsiteltyä. Pienennä lämpöä ja anna viipaleiden hautua pehmeiksi keskilämmöllä noin 5 minuuttia. Käännä sipulit varovasti kun alapuoli on saanut kunnolla väriä. Anna myös toisen puolen pehmetä ja ruskistua. Kun viipaleet ovat läpikuultavia, valuta päälle tipoittain balsamikastiketta.

Sekoita muna ja juustoraaste mascarponen joukkoon. Levitä esipaistetulle taikinapohjalle ensin juustoseos ja sen päälle sipuliviipaleet. Paista piirakkaa vielä 20-30 minuuttia.

Paahda pinjansiemeniä kuivalla pannulla koko ajan sekoittaen kunnes ne saavat väriä, voin 5 minuuttia. Koristele valmis piirakka paahdetuilla pinjansiemenillä ja riivityillä timjamin lehdillä.


Caesar-salaatin tein samalla ohjeella kuin yleensä. Jokirapujen tilalla oli tällä kertaa broileria. Paloittelin ainekset tavallista hieman pienemmäksi, jotta laseihin mahtuisi sopivasti kaikkea.


Tässä näitä leipäsiä vielä. Sienisalaatti ohje on vanha suosikkini ja kotijuustostahan tuossa justiinsa kirjoitin. Kylmäsavuporosta tai graavatusta kalasta saa myös herkullisia täytteitä tämmöisiin pieniin leipäsiin. Jos kaipaat ohjetta, täällä on jotain samantapaista värkätty parisen vuotta sitten.

Kommentit

  1. Muistan myös itse päätyneeni taputtelemaan pohjasta melkoisen ohuen, jotta täyte olisi päälle mahtunut, lopputulos oli lerppu ja hiukan hankala syödä....piirakkapohja kuulostaa oikein hyvältä vaihtoehdolta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En kyllä muista, että piirakkaa olisi ollut teillä hankala syödä... Muistelen vaan miten hyvää se oli:o) Mutta vähän täytyy säätää ensi kerraksi tuota settiä.

      Poista

Lähetä kommentti