Lasagne Bolognese

Jatkanpa italialaisissa merkeissä. Erilaiset pataruuat ovat talviruokaa parhaimmillaan, mutta oikein hyvä lasagne vetää kyllä vertoja melkeinpä mille vaan padalle. Valitettavasti lasagne ei valmistu ihan itsestään (aika harva ihana ruoka valmistuu), mutta onneksi sen voi valmistella pitkälle etukäteen.

Lasagneni oli pitkään aika melkoisen kuivaa ja ankeaa, ainakin näin jälkikäteen ajateltuna. Sitten sain maistaa todella herkullista lasagnea ja päätin edes vähän skarpata oman lasagneni kanssa. Luotin jälleen kerran Pastanjauhajien varmaan makuun ja kurkistelin ohjetta heiltä. Joitain mausteita mm. pekonin, kanelin ja salvian lainasin Jamie Oliverilta. Lasagneni ei vieläkään ole täydellistä, mutta taidan käydä vähän vuokaostoksilla ennen kuin jatkan harjoituksia.

Joka tapauksessa keskeistä mehevän ja maukkaan lasagnen tekemisessä näyttäisi olevan bolognesekastikkeen pitkä hauduttaminen, huolellinen maustaminen sekä tuorepastan käyttäminen (tai lasagnelevyjen esikeittäminen).



Lasagne Bolognese

bolognese-kastiketta
lasagnelevyjä
bechamel-kastiketta
1-2 palloa mozzarellajuustoa
50-100 g parmesanjuustoa raasteena
salvian lehtiä

Bechamel-kastike:
60 g voita
50-60 g vehnäjauhoja
1 l maitoa
raastettua muskottipähkinää
suolaa

Bolognese-kastike:
1 pkt pekonikuutioita
400 g hyvää jauhettua naudanlihaa
1 keskikokoinen sipuli
2-3 kynttä valkosipulia
500-700 g murskattuja tomaatteja
1 iso porkkana
2 lihaliemikuutiota tai 3-4 rkl lihafondia
2 dl punaviiniä
2-3 rkl tomaattipyreetä
ripaus chiliä
ripaus kanelia
1-2 rkl kuivattua basilikaa
mustapippuria
suolaa


Bechamel-kastike:
Kuumenna maito kiehuvaksi. Sulata voi kasarissa. Lisää jauhot. Anna kiehahtaa pari minuuttia, mutta varo, ettei seos ruskistu. Lisää kuumennettua maitoa pikkuhiljaa koko ajan sekoittaen. Anna varovasti kiehua muutama minuutti, mausta muskotilla ja suolalla.

Bolognese-kastike:
Laita pekonikuutiot kylmään pataan (tai isolle pannulle). Kuumenna ja anna hieman ruskistua. Lisää jauheliha ja ruskista. Lisää pieneksi pilkotut sipulit ja porkkanat, kuullota hetki. Lisää murskatut tomaatit, fondi, viini, tomaattipyree, chili, kaneli, basilika, pippuri ja suola. Anna kiehua miedolla lämmöllä pari tuntia. Lisää nestettä (tomaattimurska tai vettä), jos tarpeen. Kastikkeen tulee olla hyvin notkeaa. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

Voitele vuoka voilla. Kaada valkokastiketta vuokaan alimmaiseksi. Levitä ensimmäinen kerros jauhelihakastiketta. Sen päälle valkokastiketta. Sitten pastalevyjä, jauhelihakastiketta, mozzarellasiivuja, valkokastiketta jne. Levitä päällimmäiseksi valkokastiketta ja vielä reilusti parmesaania. Ripottele pinnalle muutamia salvian lehtiä.

Parmesania voi levittää myös pariin väliin alempana. Anna muhia 200 asteisessa uunissa puolisen tuntia.

Minä tosiaan käytin tavallisia, kuivia lasagnelevyjä, mutta keitin niitä kolmisen minuuttia suolalla maustetussa vedessä. Keitin vain pari levyä kerrallaan, koska mokomat pyrkivät tarttumaan toisiinsa kiinni.

Kommentit