Ranskalainen sitruunatorttu

Ostin muutama päivä sitten pussillisen sitruunoita koristamaan keittiötä ja toimittamaan kadoksissa olevan auringon virkaa. Eilen aurinko vihdoin suvaitsi näyttäytyä ja sen kunniaksi tungin osan sitruunoista piirakkaan. Piirakasta tulikin todella suloinen ja raikas, ja tosi herkullinen. Ranskalaiset osaavat nämä elegantit leivonnaiset.

Ohje löytyi leivontafoorumilta, tosin tein siitä vain puolikkaan annoksen. Alla oleva koko annos mahtuu halkaisijaltaan n. 28 cm vuokaan. Maisteltuani täytettä lisäsin siihen vielä vähän sokeria, lisäys on mainittu ohjeessa alla. Sitruuna on ihanaa vain jos kaverina on tarpeeksi sokeria.



Ranskalainen sitruunatorttu

Pohja:
150 g huoneenlämpöistä voita
140 g tomusokeria
6 kananmunan keltuaista
360 g vehnäjauhoja

Vaahdota notkistettu voi ja tomusokeri. Lisää keltuaiset yksitellen koko ajan voimakkaasti vatkaten. Lisää ⅔ jauhoista nopeasti sekoittaen. Lisää loput jauhot nopeasti käsin. Sekoita taikinaa mahdollisimman vähän. Taputtele taikina tasaiseksi kakuksi ja laita jääkaappiin odottamaan. Kauli taikina ja laita taikina voideltuun ja jauhotettuun vuokaan. Anna taikinan vielä jäähtyä n. 20 minuuttia jääkaapissa. Esipaista pohjaa noin 15 minuuttia 160 asteessa uunin alatasolla. Valmista täyte pohjan paistuessa.

Täyte:
3 sitruunaa
4 munaa
200 (300) g tomusokeria
2-3 tl vaniljasokeria
1,5 dl kermaa

Pese sitruunat huolella. Raasta kuori ja purista mehut. Vatkaa munat ja tomusokeri vaahdoksi. Sekoita sitruunan kuoriraaste, mehu ja vaniljasokeri munasokerimassaan. Sekoita joukkoon vielä kerma. Kaada täyte vuokaan ja paista 175 asteessa noin 30-40 min, kunnes täyte on hyytynyt.

Kommentit

  1. Tosi raikkaan pirtsakka piirakka. Sitruunako itsekin mutta tykkään niistä jälkkäreissä tosi paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen miettinyt samaa. Mutta jos säkin, niin sittenhän happamuudesta ei ole kyse.

      Poista
  2. Aivan ihanan näköinen piirakka, pitääkin yrittää väsätä tuo viikonlopuksi, mutta toivon todella, ettei se jää ainoaksi keltaiseksi, vaan että aurinko hellii meitä myös viikonloppuna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sano muuta, aurinko olisi tervetullut, tänään jo näytti aika lupaavalta.

      Poista
  3. Voi kun söpön nököinen, herkullinen takuulla, sitruuna on yksi minun suosikeistani :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitruuna on minunkin suosikki. Valitsen usein mielummin sitruunaisen jälkkärin kuin esim. suklaisen. Vaikka kyllähän suklaakin välillä on hyvää...

      Poista
  4. ääks ääks miten ihanan näköistä, tekisi mieli heti testata! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, on ihanaa. Ja jos oikein haluaa hifistellä tuon ulkonäön kanssa, niin tomusokeroidun pinnan voi paahtaa grillivastusten alla tai sellaisella pienellä töhöttimellä.

      Poista
  5. Ihanan näköistä! mutta oikeesti... 10 munaa?! ( 6 keltuaista + 4 munaa? ) Uskaltaiskohan vähän vähentää korvaten muulla, mutta millä? kerma ?
    t.vakkarivieras

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä pointti, tosin annos on aika iso. Tein itse puolikkaan, joten en niinkään funtsinut asiaa. Nuo keltuaiset tuossa pohjassa tekevät pohjasta aavistuksen fiinimmän, munaton pohjavaihtoehto löytyy esim. täältä (voi olla muuten aavistuksen pieni 28 cm vuokaan):

      http://keittioapina.blogspot.fi/search/label/sitruuna-marenkipiiras

      Yksi vähämunaisempi (3 kpl) täyteohje löytyy täältä:

      http://keittioapina.blogspot.fi/search/label/sitruunapiiras

      En valitettavasti osaa tehdä suoria linkkejä kommentteihin, mutta ehkä pääset silti eteenpäin. Kiva kun kävit ja jätit kommenttia!

      Poista

Lähetä kommentti