Kantarelli-kinkkupiiras

Suolaiset piirakat ovat aika kiva keksintö: ne ovat parhaimmillaan helppotekoisia, maukkaita ja niitä voi varioida melkoisesti. Monet voi valmistella etukäteen ja sievät annospalat sopivat juhlavampaankin tarjoiluun. Pahimmillaan suolaiset piirakat ... no, eivät ole niin maukkaita. Suosittelen kohtuullista suolan käyttöä, laadukasta juustoa sekä oikeaa kermaa ja oikeaa voita, sikäli kun mahdollista. Lisäksi piirakka kannattaa tarjota lämpimänä. Aniharva piirakka on hyvää kylmänä.

Tein sunnuntain synttäreille piirakkaa kantarelleista, kinkusta ja purjosta, ja se teki hienosti kauppansa. Joko piirakkaa oli liian vähän tai sitten se oli sitä maukasta?! Oikein näppärä kokki olisi koristellut piirakkansa vaikka silputulla lehtipersiljalla, mutta minä en ehtinyt/muistanut. 





Kantarelli-kinkkupiirakka

Pohja:
200 g voita
3 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
2-3 rkl kylmää vettä

Täyte:
6-8 dl kantarelleja
1 purjo
loraus öljyä
200 g savustettua kinkkua suikaleina
0,5-1 tl suolaa
yrttimaustetta
mustapippuria myllystä
3 dl kermaa
2 kananmunaa
150 g juustoraastetta

Nypi voi ja jauhot sekaisin tasaiseksi muruseoksi. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Taputtele taikina litteäksi kakuksi ja laita jääkaappiin asettumaan noin puoleksi tunniksi. Kaulitse sen jälkeen taikinasta piirakkavuuan kokoinen kiekko ja nosta taikina vuokaan. Painele sitä myös vuoan reunoille. 

Halkaise, huuhtele ja suikaloi purjo. Pilko kantarellit ja paahda niitä pannulla kunnes iso osa nestettä on haihtunut. Lisää loraus öljyä ja purjoviipaleet. Kuullota purjoa ja kantarelleja vajaa kymmenen minuuttia. Lisää kinkkusuikaleet, mausta ja anna jäähtyä hetki. Lisää juustoraaste, sekoita ja kaada täyte piirakkapohjan päälle. Sekoita kerma ja kananmunat. Kaada täytteen päälle. Paista 200 asteessa uunin alatasolla noin 35 minuuttia. Tarjoa lämpimänä vihreän salaatin kanssa.

Kommentit