Kaalipata

Katselin tässä tuota (hieman epäselvää, öhöm) aakkosellista hakemistoani ja totesin, että enpä ole juuri kaalista blogannut. Outoa. Meillä nimittäin syödään kaalia oikeastaan kuukausittain: yleensä kaalipataa tai kaalilaatikkoa, joskus kaalikeittoa, kaalipiirakkaa, kaalikääryleitä tai lammaskaalia. Paria erilaista kaalisalaattia olen sentään muistanut kesällä hehkuttaa. 

Kaalipadan voi varmasti tehdä muutamalla eri tavalla. Alla suurin piirtein niin kuin minä teen. Tosi hyvää, tosi helppoa ja tosi edullista.




Kaalipata

1 kg valkokaalia
4-5 porkkanaa
1-2 sipulia
loraus öljyä
2-3 dl vettä
1 dl riisiä
1-2 tl suolaa
600 g jauhelihaa
loraus öljyä
3 rkl siirappia
2 tl meiramia
rouhittua mustapippuria
loraus soijakastiketta

Suikaloi kaali, kuori ja silppua sipuli. Kuullota kaalisuikaleita ja sipulia pannulla kymmenisen minuuttia. Kippaa kaalit ja sipulit kattilaan. Lisää vesi, riisi ja suola. Anna padan kiehua hiljalleen ja ruskista sillä aikaa jauheliha toisella pannulla. Lisää jauheliha ja mausteet pataan. Kuori ja viipaloi porkkanat, lisää ne pataan. Anna kiehua kunnes riisi on kypsää. Lisää tarvittaessa vähän vettä. Tarkista maku. Tarjoa puolukkahillon kanssa.

Tuo kokonaiskypsennysaika riippuu riisistä ja se kannattaa tarkistaa pussin kyljestä. Perinteisesti pata tehdään kai puuroriisistä, mutta täysjyväriisi tai vaikka esikypsennetyt/rikotut ohrasuurimot sopivat tähän mielestäni oikein hyvin. Porkkanaviipaleet on parasta lisätä vasta noin 10 minuuttia ennen kuin riisi on kypsää, jotta niissä säilyy kaunis väri ja jonkinlainen purutuntuma.

Kommentit