Borssikeitto

Mistä mahtaa johtua, että monet meillä perinteisesti talvisiksi mielletyt ruuat kuten blinit, vorschmak ja borssikeitto ovat venäläistä alkuperää? Vai kuvittelenko vaan? Mutta ihan justiinsa ei kyllä ole tullut mieleen tehdä blinejä tai vorschmakia kesällä, enkä juuri tee keittojakaan kesällä. Mutta talvella teen! Yksi parhaista talviherkuista on borssikeitto.

Työkaveri vinkkasi käyttävänsä borssissa hapankaalia, täytynee kokeilla sitäkin mahdollisimman pian. Nyt mentiin tavallisella kaalilla. Ohje on hesarilta, jälleen kerran.



Borssikeitto

400 g raakoja punajuuria
2 sipulia tai punasipulia
2 porkkanaa
250 g valkokaalia
2 rkl voita
1 l liha- tai kasvislientä
1-2 rkl punaviinietikkaa
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
2 rkl silputtuja yrttejä:
timjamia, rakuunaa, rosmariinia
300 g savulihaa, nakkeja tai siskonmakkaroita (käytin bratwursteja)

Pese ja kuori juurekset. Leikkaa ohuiksi suikaleiksi käsin tai monitoimikoneessa. Suikaloi myös valkokaali. Sulata voi suurehkossa kattilassa tai padassa ja kuullota suikaloituja kasviksia hetki. Älä ruskista. Kaada liemi kasvisten päälle ja anna keiton hautua kannen alla vajaat 30 minuuttia.

Paloittele liha ja lisää se keittoon (tai purista sekaan siskonmakkarat) ja anna kiehua vajaa kymmenisen minuuttia. Minä paloittelin bratwurstit ja käytin ne pannulla ennen keittoon lisäämistä. Mausta keitto lopuksi makusi mukaan, hauduta vielä hetki ja tarjoa vaahdotetun smetanan ja ruisleivän kanssa.

Kommentit