Henri Alénin #soosi

Ai  miten niin taas vähän jälkijunassa? Onneksi kuitenkin junassa. Tein nimittäin vihdoin Henri Alénin tomaattisoosia.

Jotenkin kuvittelin, että ei yksi tomaattikastike nyt niin ihmeellistä voi olla, mutta olin väärässä. Oli ihmeellistä. Aivan ihanaa. Yksinkertaista, mutta raikasta ja täyteläistä. Minusta tämä pesee avokadopastan mennen tullen, eikä se ole ollenkaan huonoa sekään. 

Homman juju on laadukkaan tomaattimurskan lisäksi sipulien huolellinen kuullottaminen, hapon ja makean tasapaino sekä appelsiinin kuori.


Henri Alénin tomaattikastike

1 prk hyvää tomaattimurskaa
1 pieni sipuli
2 pientä valkosipulin kynttä
loraus oliiviöljyä
1 tl sokeria
2 dl vettä
1/2 dl punaviiniä
2 palaa appelsiininkuorta kuorimaveitsellä
suolaa
mustapippuria
1/2 dl oliiviöljyä
(basilikaa ja chiliä)

Silppua sipuli ja valkosipuli. Kuumenna oliiviöljyä kattilassa, lisää sipuli ja valkosipuli ja kuullota niitä 10 minuuttia alhaisella lämmöllä. Näin rakennat kastikkeeseen makeuden. Lisää puoli purkkia tomaattimurskaa ja sokeri. Hauduta kastiketta 10 minuuttia. Soosi makeutuu edelleen. Lisää loppu tomaattimurska ja vesi. Hauduta vielä 15 minuuttia. Lisää punaviini eli tuo happamuus kastikkeeseen. Sekoita koko ajan. Keitä kunnes kastike on sakeaa. Mausta suolalla ja pippurilla ja appelsiinikuorella (joita ei syödä, ne tuovat vain makua kastikkeeseen). Ota levyltä, sekoita joukkoon 1/2 dl oliiviöljyä ja sekoita kastike heti pastan joukkoon.

Kommentit

  1. Oijjoi! Tää on herkkua! Ja miten paljon appelsiininkuori voikaan tehdä, minuun se iski jotenkin ihan täysiä. Olen tähän saakka nyrpistellyt lihapullille tomaattikastikkeessa, mutta en enää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen joskus käyttänyt sitruunankuorta just mamas meatballs -tyyppisen pastasoosin kanssa ja pitsan tomaattikastikkeessa, mutta en ole jostain syystä kovasti pitänyt siitä meteliä. Antaa tosi hienon säväyksen.

      Poista

Lähetä kommentti