Lisää kakkuja: tyrnijuustokakku

Juttuni ovat pyörineet viime aikoina lähinnä leipomusten ympärillä ja ajattelin jatkaa samaan malliin. Leipomusten kuvia on jäänyt julkaisematta, joten ajattelin korjata asiaa kakku tai kaksi kerrallaan.

Tein tämmöistä tyrni-juustokakkua parisen vuotta sitten muutamiin juhliin ja sittemmin pari kertaa muuten vaan. Kakku on tosi simppeli ja erittäin herkullinen, ja nyt syksyllä myös tosi ajankohtainen. Tämmöinen reipas oranssi sopisi hienosti vaikka ensi viikon halloween-kemuihin.


Kiilteen kanssa kannattaa olla tarkkana. Kakku pitää tehdä kokonaan (siis kiille myös) jääkaappiin hyytymään edellisenä päivänä.

Tyrni-juustokakku

Pohja:
200 g digestivekeksejä (tai dominokeksejä)
80 g voita tai margariinia (50 g voita riittää, jos käytät dominoja)

Täyte:
6 liivatetta
600 g tuorejuustoa
6 dl kuohukermaa
2,5 dl sokeria
2 rkl vaniljasokeria
0,5 dl vaaleaa mehua tai esim. sitruunalikööriä

Pinnalle:
3 dl tyrnihilloa (tai muuta sileää hilloa tai hyytelöä)
0,5 dl omena- tai appelsiinimehua
3 liivatelehteä

Murskaa keksit muruiksi ja sekoita joukkoon sulatettu rasva. Pingota leivinpaperi irtopohjavuuan (n. 24 cm) pohjalle. Painele keksiseos vuuan pohjalle. Laita liivatteet likoamaan runsaaseen veteen. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Vatkaa toisessa astiassa tuorejuusto notkeaksi sähkövatkaimella. Lisää joukkoon sokeri ja vaniljasokeri. Vatkaa huolellisesti sekaisin. Lämmitä mehu tai likööri kattilassa ja lisää joukkoon puristetut liivatteet. Siirrä kattila syrjään levyltä ja odota, kunnes liivatteet ovat kokonaan liuenneet mehuun. Kaada liivateseos tuorejuustoseoksen joukkoon koko ajan sekoittaen. Vatkaa tasaiseksi sähkövatkaimella. Kääntele kermavaahto juustoseoksen joukkoon. Sekoita varovasti tasaiseksi. Kaada seos keksipohjan päälle ja tasoita pinta. Anna kakun jähmettyä muutamia tunteja. 
Laita liivatteet likoamaan kiillettä varten. Lämmitä tyrnihilloa hieman mikroaaltouunissa niin, että siitä tulee pehmeää ja helposti levittyvää. Kuumenna mehu ja sulata siihen puristetut liivatteet. Sekoita liivateseos hilloon ja sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä hetki. Lusikoi seos sitten varovasti kakun päälle. Anna hyytyä seuraavaan päivään. Koristele.

Kommentit