Suklaa-mustikkakakku

Äitienpäivä tuli ja meni, ja helatorstai ja viikonloppu. Kevät loppuu aivan kesken, vaikka välillä tuntuu ettei se ole edes alkanut. Kärsin aikapulan lisäksi pienestä inspiraation puutteesta kokkailun suhteen. Mutta syötävä on. Pääasiassa olen syönyt parsaa:D No on täällä kokattu muutakin, lapset eivät ihan ole vielä tajunneet parsan hienoutta. Välillä tietysti leivotaan.

Sain aamupalaksi sämpylöitä briejuuston ja mandariinimarmeladin kanssa. Aamupalan jälkkäriksi tarjolla oli kakkua. Teimme kakkua yhdessä, koska halusin testata tiettyjä elementtejä pikkusiskon synttäreitä varten. Koristelun jätin kokonaan lasten huoleksi ja siitäpä tuli ehkä äitienpäivän hienoin yllätys. Lapset olivat myös mielissään kauniista lopputuloksesta: "Äiti äiti, se kakku ei ole ollenkaan sen näköinen, että se olisi lasten tekemä!"


Ollakseen munaton ja maidoton kakku on aika herkullinen ja helppotekoinen. Olen muutamia kertoja kokeillut erilaisia soija- ja kaurapohjaisia vispejä, mutta niistä ei tahdo millään tulla mieleistä lopputulosta. Niinpä kakun täytteeksi tuli "vain" mustikkahilloke ja päälle tomusokerista, margariinista ja kaakaojauheesta sekoitettu kreemi.

Munaton ja maidoton mustikka-suklaakakku

Pohja:
3,5 dl vehnäjauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
2 dl sokeria
2,5 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
100 g voita tai margariinia sulatettuna
1 dl banaanisosetta
2 dl kermaa (tai kaurakermaa)

Leivitykseen rasvaa ja korppujauhoja (tai kaurahiutaleita tms.)
 
Täyte:
2-3 dl mustikkahilloketta

Kuorrute:
100 g voita tai margariinia sulatettuna
2 rkl kahvia
2 rkl kaakaojauhetta
n. 5 dl tomusokeria

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää muut aineet varovasti sekoittaen, kerma viimeiseksi. Sekoita taikinaa vain sen verran, että kaikki aineet ovat tasaisesti sekaisin. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan (tai varmista irtoaminen ja aseta vuoan pohjalle sopivan kokoinen pala leivinpaperia) ja paista 175 asteisen uunin alatasolla n. 50-55 minuuttia, hieman paksuudesta riippuen. Anna jäähtyä hetki ja kumoa sitten varovasti sokeroidun leivinpaperin päälle. Kokeile kypsyyttä tikulla. Kakku on kypsä kun tikkuun ei tartu taikinaa. Anna jäähtyä.

Valmista hilloke keittämällä 5 dl mustikoita, 1 rkl sitruunamehua ja 1 dl hillosokeria. Vajaan 10 minuutin keittäminen riittää. Soseuta halutessasi sauvasekoittimella. Anna jäähtyä ensin huoneenlämmössä, nosta sitten kylmään jäähtymään lisää.

Leikkaa kakkupohja kahteen tai kolmeen osaan. Levitä pohjalle hilloketta. Kakku on aika mehevä, joten se ei tarvitse erillistä kostutusta. Varsinkaan jos kakku saa tekeytyä seuraavaan päivään ennen tarjoilua.

Sekoita kuorrutuksen ainekset tasaiseksi tahnaksi esim. sähkövatkaimella. Jos kuorrute tuntuu löysältä, lisää tomusokeria. Jos kuorrute taas on liian paksua, lisää loraus kahvia. Levitä kuorrutetta kakun päälle ja reunoille. Koristele esim. marjoilla ja syötävillä kukilla.

Kommentit