Sitruunainen naked cake

Kakkukooma jatkuu edelleen, joten juhannuksena en syö enkä tee kakkuja. Korkeintaan keskityn noihin täytteisiin. No oikeasti saatan kyllä kokeilla kikherneiden liemestä tehtyä marenkia, vaikuttaa todella kiinnostavalta. 

Naked cake tarkoittaa kakkua, jota ei turhaan ole tärvelty millään ylimääräisillä kuorrutteilla tai koristeilla. Kakkupohja ja täytteet jätetään reilusti näkyviin. Google tietää sitten runsaasti variaatioita, kannattaa vilkaista. Meillä on onneksi kesemmällä lisää synttäreitä, jotta ehdin minäkin varioimaan. 

Rustiikki ja rento kakku on minulle tosi kovasti mieleen. En ole yhtään pikkutarkka tai huolellinen, enkä sellaiseksi muutu, vaikka välillä vähän yritän. 

Ainoa pikku ongelma hommassa on se, että sinne kuorrutuksen alle on voinut helposti jemmata vähän enemmänkin rustiikin pohjan.

Päivää ennen yllätyssynttäreitä eli perjantaina melkein nelikymppinen varovasti kysyi, josko ehtisin tehdä hänelle pari kakkua töihin maanantaiksi. Siihen minä sitten kakistelin, että kyllähän minä tietysti ehdin. Pikkuinen kiire näkyi toimistokakuissa, mutta ne tekivät kuulemma hyvin kauppansa. 

Juhannus tulee toivottavasti sujumaan rauhallisissa merkeissä hyvän ruuan, muutamien ystävien ja sukulaisten kanssa. Sytytämme varmaan vähän kynttilöitä, lämmitämme glögiä saunan ja syömme ainakin silliä. Vähän kuin jouluna:)

Iloista juhannusta teille kaikille. Pysykää ystävät lämpöisinä!

Sitruunainen naked cake

Kakkupohja:
6 kananmunaa
5 dl sokeria
100 g voita sulatettuna
2 dl maitoa
3,5 tl leivinjauhetta
7 dl vehnäjauhoja

Täyte:
2-3 dl lemon curdia
1 prk maustamatonta tuorejuustoa
3 dl vispikermaa
1 rkl vaniljasokeria
2 liivatelehteä
1 rkl omena- tai sitruunamehua

Kostutus:
n. 1,5 dl omenamehua tai muuta vaaleaa mehua, limsaa tai vaikka maitoa

Kakkupohja:

Voitele kakkuvuoka. Taikina on isohko, joten vuoan on syytä olla halkaisijaltaan 26 cm. Vaahdota kananmunat ja sokeri kuohkeaksi. Lisää voisulaan sekoitettu maito. Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Lisää jauhoseos taikinaan. Kääntele taikina nuolijalla tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan. 
Paista 175 asteisen uunin alatasolla 60-70 minuuttia. Älä avaa luukkua ennen kuin kakkupohja on paistunut tuon 60 min. Kokeile kypsyyttä tikulla. Laita leivinpaperi vuoan päälle, jos pinta tummuu liiaksi. Kumoa kypsä kakku jäähtymään.
Täyte:
Laita liivatteet likoamaan kylmään, runsaaseen veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa toisessa kulhossa tuorejuusto notkeaksi. Purista liivatteet kuiviksi ja lisää ne kattilaan mehutilkan kanssa. Kuumenna kunnes liivate liukenee. Sekoita liivateseos ohuena nauhana tuorejuuston sekaan. Kääntele kermavaahto sekaan ja mausta vaniljasokerilla. 

Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Nosta alin osa vadille, kostuta se ja levitä puolet lemon curdista pohjalle. Levitä kolmannes kermatäytteestä lemon curdin päälle. Nosta keskilevy ja täytä toinen välin samoin kuin ensimmäinen. Nosta kansi päälle, kostuta ja levitä päälle loput kermatäytteestä. Koristele tuoreilla marjoilla. 

Kommentit

  1. Tällaiset kakut sopii niin myös mun pirtaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, tosin mun täytyy vielä tätäkin vähän harjoitella. Mutta onhan tässä näitä juhlia:)

      Poista

Lähetä kommentti