Juustokakku paahdetusta valkosuklaasta

Aikomukseni oli kirjoitella taatelikakusta, mutta kuvat olivat luokattoman huonoja. Eli se siitä. Sen verran kuitenkin muistutan, että tehkää taatelikakkua lähipäivinä ja pysykää sitten erossa siitä ainakin viikko. Ohjetta voi kurkata vaikka täältä. Lupaan palata asiaan vegaanisen taatelikakkuohjeen kanssa, kunhan vähän kuvailen lisää.

No niin. Kaivelin arkistosta tällaisen vanhan virityksen, joka pikkuisen tuunattuna voisi olla aika kiva joulun ajan jälkkäri tai kahvipöydän kohokohta. Ja oikeastaan vadelmat ja pistaasit ovat ainakin väreiltään varsin jouluisia. Toki päälle voisi kipata vaikka jääkarpaloita, piparkakkua, hedelmiä, marenkia, melkeinpä mitä vaan. 

Jos joku kuitenkin päätyy vadelmiin, tähän aikaan vuodesta kannattaa valita kotimaiset pakastevadelmat. Tuontivadelmat (sekä tuoreet että pakastetut) pitää aina keittää ennen tarjoilua. 

Alkuperäinen ohje on peräisin Valiolta, minä tuunasin ohjetta jugurtilla ja lisäsinpä varmuuden vuoksi pari liivatettakin kehiin.





Juustokakku paahdetusta valkosuklaasta

Pohja:
175 g keksejä, esim. piparkakkuja
50 g voita

Täyte:
3 liivatetta
400 g tuorejuustoa
1 dl maustamatonta jugurttia
1 dl tomusokeria
2 dl kuohukermaa
200 g valkosuklaata

Koristelu:
Vadelmia, hedelmiä, pähkinöitä, keksejä, marenkeja, suklaarouhetta tms.

Paahda valkosuklaa. Rouhi valkoinen leivontasuklaa leivinpaperin päälle uunipellille ja paahda suklaata 175-asteisessa uunissa 5 minuuttia. Sekoita paahdetut suklaapalat sauvasekoittimella kerman sekaan. Anna jäähtyä. Joidenkin lähteiden mukaan seoksen pitää antaa seistä seuraavaan päivään.

Sekoita sulatettu voi ja keksimurut. Pinnoita leivinpaperi irtopohjavuoan (ø 22–28 cm) pohjalle ja painele seos vuokaan. Laita jääkaappiin kovettumaan. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa jäähtynyt valkosuklaa-kermaseos vaahdoksi. Vatkaa vain sen verran, että vaahto on napakkaa äläkä yhtään enempää. Notkista tuorejuusto ja sekoita joukkoon tomusokeri, jugurtti sekä vesitilkkaan sulatetut liivatteet. Kääntele lopuksi sekaan valkosuklaa-kermavaahto. Kaada massa kakkuvuokaan ja anna kakun hyytyä mieluiten yön yli.


Sitten loppuun vielä toinenkin varoituksen sana: valkosuklaa-mokoma käyttäytyy välillä huonosti ja juoksettaa kerman. En oikeasti tiedä tarkalleen, miksi minulle käy näin ja esim. Kinuskikissalle ei. Olen kokeillut vatkata liikaa (juoksettuu takuulla), ihan vähän (saattaa juoksettua), vatkata jääkaappikylmänä (juoksettuu silti mutta ei ehkä ihan heti), vatkata vähemmän kylmänä (juoksettuu). Jugurtti saattaa edistää juoksettumista, mutta soosi on juoksettunut välillä jo ennen kuin olen edes ajatellut jugurtin lisäämistä. Että näin.

Tein kakkua nappulan synttäreille ja opin samalla muutamia niksejä juoksettumisen korjaamiseksi. Kilautin tietysti ensin äidille. Äiti ehdotti seoksen varovaista lämmittämistä. Se auttoi, mutta vaan tilapäisesti. Sitten kokeilin jäähdyttämistä ja lisävatkaamista. Ei auttanut. Meni vain hullummaksi. Lopulta kokeilin sauvasekoitinta. Se antoi vähän toivoa, mutta vain hyvin hyvin pienessä mittakaavassa. 

Mutta, sauvasekoittimesta viisastuneena aloin kipata soosia vähän kerrallaan blenderiin ja huristelin seoksen sileäksi muutama desi kerrallaan. Sitten kaadoin seosta vähän kerrallaan keksipohjalle ja laitoin heti jääkaappiin jäähtymään. Siellä liivate teki tehtävänsä ja piti kuin pitikin kakun kasassa. Ja lopputulos oli kyllä tosi herkullinen.

Kommentit