Mademuhennos

Oho, tammikuu tuntuu monesti melkoisen pitkältä, mutta sinne se meni. Toisin sanoen talviruokakausi on pitkällä ja madekausikin jo vähintään puolivälissä. Mutta vielä ehtii, vielä ehtii. Suosittelen lämpimästi vilkaisemaan kaupan kalatiskiä. Made on tosi herkullista ja kivaa vaihtelua kalaruokiin. Nylkemisestä ei tarvitse olla huolissaan, kalatiskin väki auttaa mielellään.

Olisiko viikonlopun ruoka tässä? Ja jälkiruuaksi sitten runebergintorttuja. Mademuhennos ei varsinaisesti ole mitään pikaruokaa, mutta joskus on kiva kokkailla kaikessa rauhassa ja vaikka vähän leipoakin siinä sivussa. Palkitsevaakin se on.


Mademuhennos
(Ohje: Maku)

800 g madetta (nyljettynä ja perattuna)
75 g persiljaa
3 dl vettä
2 dl kuivaa valkoviiniä
1 laakerinlehti
muutama maustepippuri ja muutama valkopippuri
1 tl suolaa
1 sipuli
30 g voita
3 rkl vehnäjauhoja
4 dl kalalientä
1/4 tl jauhettua muskottipähkinää
1 dl kuohukermaa

Huuhdo nyljetty, perattu kala nopeasti kylmällä vedellä. Kuivaa kala ja leikkaa se ruotoineen reiluiksi paloiksi. Katko persiljan varret, säästä vähän persiljaa viimeistelyyn. Kiehauta vesi, viini, persiljat, laakerinlehti ja pippurit kattilassa. Lisää suola ja kalapalat. (Voit käyttää myös pään, josta on poistettu kidukset.) Keitä hyvin miedolla lämmöllä kannen alla 10 minuuttia. Jos mateen maksa on puhdas, voit kypsentää sen samalla. Keittoaika on 3–5 minuuttia maksan koosta riippuen.

Nostele kalapalat pois liemestä leikkuulaudalle ja anna jäähtyä. Keitä halutessasi hetki ilman kantta, jotta liemi vielä vähän tiivistyy. Siivilöi liemi talteen. Perkaa jäähtyneet, kypsät kalapalat ruodottomiksi sormin. (Paloittele maksa.) 

Hienonna sipuli ja kuullota se voissa paistokasarissa. Sekoita joukkoon vehnäjauhot ja kiehauta. Kaada siivilöity kalaliemi paistokasariin. Sekoita tasaiseksi. Keitä miedolla lämmöllä ilman kantta reilut 5 minuuttia, kunnes kastike on paksuhkoa. Mausta muskottipähkinällä. Kääntele joukkoon kalapalat ja kerma. Kiehauta. Tarjoa mademuhennos keitettyjen perunoiden tai perunasoseen kanssa.

Kommentit